Legende şi mituri din Braşov

0
735

tepesLegende şi mituri din Braşov.

Dracula

O legenda despre Vlad Tepes (1431-1476), un domnitor din Tara Romaneasca, vestit pentru cruzimea cu care pedepsea minciuna si hotia, spune ca acesta avea obiceiul sa se infrupte din carnea si din sangele dusmanilor.

Aceasta legenda a fost scornita de sasi, in Cronica Saseasca, din cauza conflictului existent intre acestia si Vlad Tepes.

Demonizarea domnitorului se datoreaza scriitorului irlandez Bram Stocker care l-a transformat pe Vlad Tepes intr-un vampir pe nume Dracula.

De numele lui Vlad Tepes se leaga celebritatea Castelului Bran, considerat in mod eronat ca fiind, Castelul lui Dracula.

Chiar si in cartea lui Bram Stocker actiunea se petrece in zona Bistritei, probabil in pasul Rodna, nicidecum in Tara Barsei.

Numele de Dracula provine din porecla Draculea, pe care Vlad Tepes o purta din cauza faptului ca era fiul lui Vlad Dracul, un domnitor din Tara Romaneasca apartinand dinastiei Basarabilor.

Acesta purta vestminte negre si un medalion infatisandu-l pe Sf. Gheorghe luptand cu balaurul sau cu dracul, de aici numele de Vlad Dracul.

Acelasi medalion era purtat de cavalerii unui ordin instituit de catre regele Ungariei Sigismund de Luxemburg in 1438.

Casa negustorilor

Apollonia Hirscher, sotia judelui Brasovului, Valentin Hirscher,  a ridicat in secolul al XVI-lea in Piata Sfatului o cladire dedicata comertului, numita Casa Negustorilor sau Podul Batusilor.

Batusii erau micii negustori care se ocupau de comertul cu amanuntul. La parter erau amplasate mici ateliere si dughene in care mesterii si comerciantii isi prezentau produsele.

Cladirea a fost construita in urma unei promisiuni facute de Apollonia Hirscher ca multumire pentru faptul ca fiica sa a fost salvata de la moarte.

Se pare ca micuta intrase in moarte clinica si, si-ar fi revenit dupa funeralii in mormant, fiind salvata de catre un gropar sarman care a dezgropat-o cu intentia de a-i fura bijuteriile.

Aceasta intamplare este ilustrata intr-o fresca pe cladirea Hirscher de pe strada Michael Weiss colt cu strada Republicii.

Lacul vrajitoarelor

La iesirea din Cetatea Brasovului pe poarta din capatul Strazii Portii (Republicii – Modarom) se afla un lac in care vrajitoarele sau femeile banuite a fi vrajitoare erau supuse ordaliilor (apelului la judecata divina).

Nefericitele erau aruncate in apa cu greutati legate de picioare si multimea astepta sa vada daca se inecau sau nu. Exista mentalitatea ca vrajitoarele, fiind servitoarele satanei, nu se pot ineca.

Prin urmare, femeile care erau vrajitoare ar fi supravietuit acestui supliciu. Cu toate acestea nu exista nici o atestare a vreunei vrajitoare care sa fi supravietuit supliciului apei.

Vrajitoarele care s-ar fi mentinut asupra apei ar fi fost luate din apa si arse pe rug. Lacul a fost asanat la inceputul sec. al XIX-lea si astazi este strabatut de bulevardul Eroilor.

Strada Sforii

Strada Sforii constituie cea mai ingusta ulita din Cetatea Brasovului.

Considerata cea mai ingusta din Europa, Strada Sforii este de fapt un gang de acces pentru pompieri ce dateaza din sec. al XIX-lea.

Statuia lui Arpad

In anul 1896, pe Dealul Tampa s-a ridicat o coloana avand asezat pe capitel un personaj infatisand un arcas din timpul dinastiei arpadiene.

Pentru majoritatea cetatenilor Brasovului, aceasta statuie a ramas ca fiind statuia lui Arpad, ducele care a condus triburile maghiare in Pannonia. Ajuns in Pannonia, Arpad a primit juramantul de credinta al conducatorilor celor sapte triburi maghiare si a pus bazele viitorului regat maghiar.

Aniversarea unui mileniu de la asezarea ungurilor in Pannonia a prilejuit ridicarea a numeroase monumente dedicate acestui eveniment in intreaga Ungarie. Intre acestea se inscrie si statuia nobilului maghiar de pe Tampa.

Aceasta statuie face parte dintr-un ansamblu statuar extins pe teritoriile mai multor tari (Ungaria, Croatia, Italia, Slovacia, Romania si Ucraina) proiectat si realizat de Gyorgy Zala si Albert Schikedanz.

Statuia, considerata ca fiind a lui Arpad il reprezinta de fapt pe Tuhutum (Teteny), unul dintre voievozii lui Arpad, cel care a cucerit ducatul lui Gelu Romanul si a devenit primul voievod maghiar al Transilvaniei. In 1916, statuia a fost distrusa.

Capul acestei statui este pastrat si astazi in Casa Parohiei Reformate din Brasov.

Cules de Alina Magdici

Sursa: brasov.ro

V-ar putea interesa și următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here