Legendele perlelor şi puterea lor sacră

Perlele şi puritatea albului absolut

0
129

Perlele şi puritatea albului absolut

Perlele- Din cele mai vechi timpuri perlele au fost acele pietre preţioase, care au fascinat şi au încântat privirea, atât prin puritatea albului cât şi prin forma de lacrimă pe care o au. Ele simbolizează acea puritate pe care o au femeile ce le poartă. De asemenea ele devin la un moment dat, un clişeu: acela că în ziua nunţii mireasa nu trebuie să poarte perle, deoarece îi vor aduce nefericire în căsnicie. Perlele naturale sunt rare. Provenite din inima oceanului, aduc cu ele pe lângă gingăşie şi o mare cantitate de informaţie matusalemică, având în vedere procesul îndelungat în care se formează perla naturală în scoică. De aceea, nu puţine sunt poveştile în care perlele erau miza  unui pretendent prin care putea cuceri inima fiicei de Împărat.

Perlele mai denotă: mister, gingăşie, preţiozitate, rafinament şi puritate absolută.

Perlele în mitologia clasică

Daca in mitologiile clasice perlele simbolizeaza lacrimile lunii sau ale ingerilor, in traditia romaneasca se spune ce acestea vor pricinui lacrimi in casnicie. Mai precis, in Oltenia se ofera o explicatie si mai precisa: daca siragul de perle se rupe, mariajul se va destrama. In schimb, italienii si mexicanii le asociaza cu lacrimile.

Insa acest mit legat de perle nu a cuprins toate popoarele; ele erau simbolul bogatiei in Roma Antica, fiind purtate de femeile cu un statut social inalt si, mai tarziu, in timpul Renasterii, acestea le erau interzise celor cu un rang social inferior. Mai mult, in Grecia Antica se credea ca perlele duc la o casnicie fericita, iar in alte zone se spunea ca perlele au puteri magice si sunt protectoarele cavalerilor in timpul luptelor grele.

 Perla Lao Tzu

Inainte de Pearl of Puerto, perla Lao Tzu a fost cea mai mare din lume, cunoscuta sub numele de Perla lui Allah. Aceasta colosala perla, ce cantareste 6,4 kilograme si are un diametru de 24 de centimetri a fost descoperita in Marea Palawan.
Drumul acestei perle incepe in Filipine si se pare ca a fost detinuta de americanul, Wilburn Cobb, care primise in dar acest obiect pretios pentru ca salvase viata fiului sefului de trib.

 

La Peregrina Pearl

Cu o istorie de 500 de ani, Peregrina Pearl este renumita in lume, asta datorita si actritei Elizabeth Taylor, cea care a detinut aceasta bijuterie. Descoperita in Golful Panama, la mijlocul secolului al XVI-lea, perla a fost purtata de capete incoronate, precum Regina Maria I a Angliei. La Peregrina Pearl avea forma de para si cantarea 11,2 grame.

elisabeth-taylor-peregrina-perlas- los Periodistas
elisabeth-taylor-peregrina-perlas- los Periodistas

Perla Puerto Princesa

Perla Puerto este cea mai mare perla naturala din lume si a fost descoperita de un pescar, in Filipine, ce a pastrat-o ferita de ochii curiosilor ani de zile. ”Amuleta” valoareaza peste 100.000 de dolari.

Povesti celebre ale celor mai faimoase perle naturale din lume

Arco Valley Pearl

115 grame si 575 de carate, atata are Arco Valley Pearl, una dintre cele mai mari perle din lume. Aceasta magnifica bijuterie are si o istorie fascinanta. Imparatul mongol, Khubilai Khan i-a daruit celebra perla exploratorului italian Marco Polo.

arco-valley-pearl-inside-a-velvet-lined-jewel-box-Perle
arco-valley-pearl-inside-a-velvet-lined-jewel-box-Perle

Satlada

Satlada este un colier perlat de sapte coarde. Unul dintre cele mai renumite coliere Satlada a fost detinut de conducatorii Nizam din statul Hyderabad din India. Colierul care a fost realizat in Basra a inclus 465 de perle. In prezent, traditia se pastreaza de catre tinerele mirese care isi impodobesc gatul cu un astfel de sirag.

Povesti celebre ale celor mai faimoase perle naturale din lume

 

Ionela Moldovanu