Legendele podului lui Dumnezeu

0
1320

podul_lui_dumnezeu1

Legendele podului lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu, unic în România pentru faptul că este natural şi circulabil, s-a format prin prăbuşirea tavanului unei peşteri.

Acest aspect a generat legende printre oamenii locului.

Una dintre ele spune că în peştera Ponoarele locuia necuratul, iar Dumnezeul a lovit tavanul peşterii cu palma, acesta prăbuşindu-se peste intrare. În felul acesta voia să scape lumea de răutăţile necuratului.

Acesta s-a salvat însă şi, de pe stâncă Stânca Diavolului, supraveghează locul şi persoanele care trec şi pe care uneori le îneacă în apele celor două lacuri.

 Podul lui Dumnezeu şi Sfântul Nicodim

O altă legendă spune că podul a fost creat de Dumnezeu că Sf. Nicodim să treacă peste el, după ce a fost alungat şi acuzat de furt în comună Ponoarele. Aici voia să clădească o mănăstire, aşa cum i s-a arătat în vis.

Această legendă este mai credibilă dintr-un punct de vedere. Se spune că Nicodim a aruncat un blestem asupra locului, că apa din cele două lacuri să sece şi să nu existe nicio vietate în ea, lucru care se şi întâmplă.

Pe timp de secetă, Zătonul Mare seacă, apa să ducându-se într-o peşteră subterană, de unde reiese la suprafaţă când plouă abundent.

Cules de Alina Magdici

Sursa inromania.info

 

V-ar putea interesa şi aceste articole