Lepădarea de sine

0
248

rugaciune cu IisusFiule, nu poți avea o desăvârșită slobozenie, dacă nu te vei lepăda cu totul de tine însuți. Trăiesc în robie toți aceia care umblă după bogății și se iubesc pe ei înșiși. Ei sunt lacomi, curioși, nerăbdători și umblă după satisfacerea poftelor lor, nu după mărirea împărăției lui Hristos, și croiesc și zidesc ceea ce nu va sta în picioare. Căci tot ce nu vine de la Dumnezeu, va pieri. Ține-te de acest cuvânt scurt dar cuprinzător: „Lasă-te de toate și vei afla toate! Leapădă pofta și vei afla odihna”. Ia aminte la acest cuvânt, și când îl vei împlini, vei înțelege toate.

Doamne, aceasta nu este treabă de o zi, nici un joc de copil; în coaja acestui cuvânt se cuprinde tot sâmburele desăvârșirii credincioșilor.

Fiule, nu trebuie să dai înapoi, nici să-ți pierzi curajul, când ți se arată calea desăvârșirii; dimpotrivă, aceasta să te facă să-ți dai și mai mult silința să te ridici la această treaptă înaltă sau măcar s-o dorești din toată inima. O, dacă așa ar sta lucrul cu tine, dacă ai fi ajuns până acolo încât să nu te mai iubești pe tine, ci să te supui în totutl la voia Mea! Atunci aș privi cu multă plăcere la tine, și întreaga ta viață ți-ai trăi-o în pace și bucurie! Mai ai încă multe de lepădat; și dacă nu le vei părăsi de tot pentru Mine, nu vei căpăta ceea ce ceri. „Te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curățit prin foc, ca să te îmbogățești”, adică să cumperi cerească înțelepciune, care calcă în picioare tot ce este pământesc. Ca să cumperi însă această înțelepciune, trebuie să vinzi, să te lipsești de înțelepciunea lumească și să dai la o parte tot ce place oamenilor și chiar ție însuți. Vreau să zic: să vinzi tot ce este plăcut și de mare preț în ochii oamenilor, ca să cumperi ceea ce în ochii lor pare urât și de puțină însemnătate. Căci neînsemnată și făfră valoare este înaintea oamenilor înțelepciunea de sus, care nu se mărește pe sine pe pământ; pe aceasta toți o laudă cu buzele, dar o tăgăduiesc cu faptele; cu taote acestea ea este un mărgăritar de preț, ascuns de ochii multora.

 „Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here