Scurtmetraj la cinema Elvire Popesco
Premii pentru „Cel mai bun scurtmetraj al anului”
Între 16 și 18 iulie, la Cinema Elvire Popesco se pot viziona scurtmetraje care au fost recompensate de către Academia de film din țara lor cu premii pentru „Cel mai bun scurtmetraj al anului”. Evenimentul se numește „Les Nuits en Or” și reunește o serie de pelicule premiate. Printre acestea se numără: „Heartbreak” de Dave Tynan, ficțiune Irlanda – 6 minute – Premiul IFTA 2017 pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune; „El ocaso” de Juan Omar Deneb Juarez, ficțiune Mexic – 17 minute – Premiul Ariel 2017; „A casa mia” de Mario Piredda, ficțiune Italia – 19 minute – Premiul David di Donatello 2017; „Facing Mecca” de Jan-Eric Mack, ficțiune Elveția – 27 de minute – Premiul de film elvețian 2018 pentru cel mai bun scurtmetraj.
Organizatorii și gazdele manifestării sunt Cinema Elvire Popesco și TIFF. Se oferă reducere pentru două biletele achiziționate pentru proiecțiile din cadrul programului.
Complet renovată în 2011, Sala de Cinema Elvire Popesco are o capacitate de 183 de locuri și este echipată cu un proiector de 35 mm și cu un videoproiector Barco-2k care permite proiecțiile pe suport digital DCP sau blu-ray. Sala este administrată de Institutul Francez din București și este membră a rețelei europene Europa Cinemas.
Ce este un scurtmetraj? Cine îl poate realiza?
Scurtmetrajul este un film care are mai puțin de 1000 metri lungime sau nu depășește o durată de 30-40 de minute. Nu există un standard exact. Se consideră că forma corectă de a scrie este într-un singur cuvânt. Etimologia sa este cuvântul compus franțuzesc court-metrage. Un exemplu de scurtmetraj pe care oricine îl poate realiza sunt filmulețele scurte, pe subiecte variate, postate pe Facebook, Instagram sau Youtube de către utilizatori. În principiu, oricine are o cameră video sau un telefon și o idee coerentă poate realiza un asemenea film. Deosebirea dintre scurtmetrajele artistice și aceste filmulețe rezidă în modul de realizare, profesionist, de regulă. Emoția nu este un criteriu de departajare, emoție pot transmite ambele tipuri de film.
Te invit să afli mai multe despre lumea filmului aici.
Mihaela Mușetescu