Libertatea de a decide

0
316

libertate2Am descoperit, într-o zi, cu bucurie, că un cunoscut de-l meu era rudă cu Părintele Porfirie. Cum am aflat acest lucru, i-am propus să mergem împreună să-l vizităm pe Părintele. Ruda, în schimb, care și-l amintea vag pe Părintele din satul lor, n-a zis nici da, nici nu. Îmi tot cerea să amân vizita, temându-se probabil de comentariille ironice ale prietenilor, dat fiind că el, om lumesc fiind, nu prea avea legături cu Biserica, dar avea, în schimb, o mulțime de prejudecăți împotriva tuturor preoților. Când i-am spus Părintelui de el, s-a bucurat să afle că o rudă de-a sa era cunoscut al meu, mai ales că și-l amintea destul de bine. Cu toate acestea, mi-a zis:

– Să nu-i mai propui să vină la mine. Nu-i mai aminti, nu-l mai presa. Lasă-l liber și departe de orice influență. Dacă vrea, să vină singur. Așa trebuie să fie mereu, să respectăm libertatea celuilalt. Eu îl iubesc și mă rog pentru el.

După ani de zile, am aflat că venise la el, într-o seară, singur, pe ascuns, dar mie nu mi-a spus nimic. Nici eu n-am mai zis nimic în legătură cu acest subiect și l-am lăsat să creadă că nu știam că fusese la Părintele Porfirie. Bătrânul avea vizitatori care veneau la lumina zilei, dar și numeroși ascunși „Nicodimi”. Pe toți îi primea și-i respecta în egală măsură (Y 330).

„Antologie de sfaturi și îndrumări” – Părintele Porfirie

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here