Libertatea și stăpânirea de sine a copiilor lui Dumnezeu

0
197

17._libertateFiule, în orice loc, în orice lucru și-n orice ocupație din afară, spre aceasta să țintești; să fi slobod înlăuntrul tău și stăpân pe tine însuți, în așa fel încât să-ți fie supuse, și tu să nu fii supus de nici un lucru. Să fii stăpânul și cârmuitorul faptelor tale, nu sluga nici robul lor. Și ca un adevărat israelitean întors din robie, să intri în pământul slobozeniei copiilor lui Dumnezeu, acre se ridică mai pre sus de lucrurile din vremea de acum și țintesc spre cele veșnice.

Fiii lui Dumnezeu se uită numai în treacăt la lucrurile trecătoare, dar la cele nepieritoare se uită mereu. Fiind mai pe sus de lucrurile pământești, ei nu se lasă robiți de ele, ci stăpânesc peste ele, punându-le în slujba scopului pentru care le-a rânduit marele Meșter, care n-a lăsat nimic fără rost în tot ce a făcut.

Dacă în tot ce se întâmplă în jurul tău, nu te oprești numai la cele din afară și nu te mărginești numai la cele ce-ți văd ochii, îți aud urechile și-ți simt celelalte simțuri ale trupului tău, ci la orice întâmplare intri ca și Moise în cort ca să întrebi pe Domnul, vei primi uneori răspuns dumnezeiesc și te vei întoarce de acolo luminat asupra multor lucruri de acum și din viitor. Căci Moise avea întrarea slobodă în cort ori de câte ori avea de dezlegat întrebări grele și îndoieli, și singura lui scăpare împotriva sfaturilor celor răi era rugăciunea către Dumnezeu. Tot așa și tu intră în odaia cea mai ascunsă a inimii tale și acolo cu toată puterea, cere sfatul și ajutorul lui Dumnezeu. Căci Iosua și fii lui Israel, cum citim, de aceea au fost înșelați de Gabaoniți, pentru că n-au întrebat pe Domnul, ci încrezându-se în vorbele dulci ale acestora, s-au lăsat înșelați printr-o falsă milă de ei.

 „Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here