Liceeni timişoreni au câştigat trofeul la Ingenous Drama Festival

0
109

downloadLiceenii timişoreni membri ai trupei ,,Heavenly Hell” au câştigat trofeul ,,Best performance” la ediţia a XIV-a a Festivalului de teatru în limba engleză ,,Ingenous Drama Festival”, eveniment unic în rândul manifestărilor culturale din România, găzduit timp de cinci zile de Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, în organizarea exclusivă a unui grup de elevi grupaţi în asociaţia ID Fest.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”],,Heavenly Hell” s-a dovedit, de altfel, cea mai bine pregătită formaţie teatrală din cele 11 prezente în concurs, spectacolul realizat obţinând atât premiul pentru ,,Best use of light”(Cea mai bună utilizare a luminilor), dar şi ,,Best use of music’ (Cea mai bună utilizare a muzicii).

Secţiunea ,,Best costumes” (cele mai bune costume) a fost câştigată, de asemenea, de elevii de la ,,Heavenly Hell”.

Premiul pentru ,,Cel mai bun scenariu original” (Best original script) a fost acordat lui Eduard Buhac, membru al trupei ,,The Knockers”, acesta adjudecându-şi şi premiul ,,Best use of english” (Cea mai bună utilizare a limbii engleze).

Premiul publicului a fost câştigat de trupa ,,The Knockers” din Suceava, iar la secţiunea ,,Best organiser’ (Cel mai bun organizator) au fost premiate Alexandra Dârlău şi Florina Ciobanu.

La secţiunea ,,For always being a professional” (Pentru a fi mereu un profesionist), câştigător a fost desemnat George Bejan..

Premiul ,,Best actress” (Cea mai buna actriţă) a fost acordat, in corpore, celor şase componente ale trupei ,,Heavenly Hell” ce au jucat un personaj colectiv, la categoria ,,Best actor”(Cel mai bun actor) laureat a fost Raul Garlistean din trupa ,,Hooleelogans”, iar la ,,Best supporting actor’ (Cel mai bun actor în rol secundar) a câştigat Carol Ionescu, de la trupa bucureşteană ,,Brainstorming”.

Premiul pentru cea mai buna regie ,,Best stage direction” a revenit, colectiv, trupei ,,Heavenly Hell”, în timp ce premiul special oferit de preşedintele onorific al festivalului, Coca Bloos, a fost adjudecat de Raul Gârlişteanu, din trupa bucureşteană ,,Hooleelogans”, în timp ce la noua secţiune ,,Best OneMan Show’ au fost doi câştigători: Eric Ţutuianu şi Cristian Ioan, ambii din Bacău.

,,Ceea ce dă mereu o notă specială ID Fest este prospeţimea şi exuberanţa oferită de tinerii care îl fac posibil”, a declarat pentru Agerpres Coca Bloos, aflată pentru a treia oară în postura de preşedinte al juriului festivalului, din care au mai făcut parte actriţele Mihaela Rădescu şi Florina Găzdaru, criticul de teatru Doru Mare şi invitatul special al ediţiei din acest an, britanicul Oliver Williams.

,,A fost un juriu care şi-a luat atribuţiile la modul foarte serios, arătându-se zgârcit cu laudele şi darnic în critici. De altfel, la două secţiuni, ,,Best supporting actress’ şi ,,Best stage design’, nu a acordat premii”, a precizat pentru Agerpres Adrian Găzdaru, directorul Teatrului Municipal Bacovia.

Festivalul de Teatru în Limba Engleză ,,Ingenous Drama Festival” este ,,un concurs deschis trupelor de teatru de adolescenţi din România, organizat de un grup de liceeni cu sprijinul instituţiei gazdă a manifestării, girat de profesionalismului unor personalităţi de prestigiu din lumea teatrală, între care în ultimii ani s-au aflat regizorul Victor Ioan Frunză, actriţele Dana Voicu şi Cristina Deleanu, scenografa Mihaela Ularu, dramaturgul Ştefan Peca, criticii Mirela Nastasache şi Daria Dimiu, şi prezentatoarea TV Geanina Corondan”, a declarat pentru Agerpres Ioana Văcăraşu, coordonatoarea proiectului din acest an.

Ea a spus că la ediţia din acest an au participat 119 de elevi actori din Bacău, Bucureşti, Suceava, Piatra Neamţ, Sibiu şi Timişoara, ,,doritori de a juca şi de a se juca pe scenă pentru a bucura colegii de generaţie şi nu numai”.

,,Toate spectacolele din concurs au fost jucate în limba engleză, subiectele pieselor de teatru tratând atât preocupările tinerilor şi interesele acestora, raportate la vârsta lor, cât şi la felul în care privesc lumea în poziţia matură de pe scenă”, a precizat Ioana Văcăraşu.

Ca şi în ediţiile anterioare, după fiecare spectacol, publicul a avut ocazia să-şi facă remarcate criticile pozitive sau negative, fiind invitat în discuţii deschise cu membrii trupelor.

Spectatorii au fost delectaţi la actuala ediţie nu doar cu reprezentaţiile înscrise în concurs, ci şi cu o piesă de teatru în limba română, ,,Jocul de-a adevărul” de Lia Bugnar, în interpretarea trupei băcăuane de liceeni A.C.T., precum şi cu show-uri de umor interactive oferite de trupa de improvizaţie ”Obligo” din Bucureşti.

De asemenea, actorii Teatrului Bacovia au prezentat, în afara concursului, spectacole din actuala stagiune teatrală a instituţiei de cultură din Bacău.

Tinerii liceeni-actorii participanţi la festival ,,au avut oportunitatea de a lua parte şi la ateliere de teatru menite să îi ajute atât în dezvoltarea lor personală, cât şi în raportul lor cu artele dramatice”, a declarat pentru Agerpres Adrian Găzdaru, directorul Teatrului municipal Bacovia din Bacău.

Cursurile au fost coordonate de actorii profesionişti, în acest an dascăli fiind Andrei Rucanu, Pavel Bârsan, Alice Solomon, Horia Andrei Butnaru şi Liviu Chiţu, care la rândul lor sunt foşti participanţi la ediţiile anterioare ale acestui unic festival de teatru din România.

Festivalul de teatru în limba engleză este organizat de Asociaţia ,,Ingenious Drama”, fondată în 2009 cu scopul de a prelua manifestarea sub egida unui ONG cu aceleaşi năzuinţe şi entuziasm pe care le-au avut iniţiatorii săi în anul 1997.

,,De atunci şi până în prezent, aspiraţiile asociaţiei au crescut mult peste rolul său iniţial, festivalului alăturându-i-se o tabără de pregătire a organizatorilor, dar şi un festival de tipul one-man show şi publicitate organizat în Bucureşti”, a arătat Maria Covaliu, iniţiatoare şi coordonatoare a proiectului.

Potrivit acesteia, planurile de viitor ale asociaţiei includ dezvoltarea platformei de educaţie non-formală pornită prin evenimentele prezente.

,,Proiectele derulate de o asemenea formă de manifestare artistică permit tinerilor, în special liceenilor, să îşi dezvolte ori să îşi descopere capacităţile native, prin organizarea unor evenimente cultural-educative prin propriile forţe. Aceste capacităţi sunt de multe ori ignorate în educaţia formală, dar instruirea pe care o primesc voluntarii asociaţiei organizatoare, deşi nu se constituie într-o alternativă la pregătirea academică, vine în completarea acesteia”, a explicat pentru Agerpres psihologul Iustin Turcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here