LICITAŢIE DE ARTĂ. Mărturie scrisă a Mariei Tănase, la “Cabinetul de Curiozităţi”

0
91

Maria_Tanase_01_f85173ef43Licitaţia “Cabinetul de Curiozităţi – Arta Fotografiei, Muzicii şi Scrisului” organizată pe 29 ianuarie de casa Artmark în Capitală cuprinde piese cu valoare muzeală, printre care se numără o mărturie scrisă a Mariei Tănase cu privire la melodia “Sanie cu zurgălăi”.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Potrivit unui comunicat Artmark, atracţia licitaţiei ale cărei loturi sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă o reprezintă Orchestrionul fabricat într-un atelier austriac, la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi estimat la 4.000 de euro. În România mai există un astfel de Orchestrion la Complexul Muzeal Naţional “Moldova” din Iaşi.

Orchestrionul scos la vânzare poartă marca distribuitorului Jacques Calmanovici, proprietar al magazinului de profil “La înger” din Iaşi. Melodiile înregistrate fac parte din repertoriul popular românesc, dar şi din cel monden al epocii, precum “Hora pe bătae”, “Chindia olteanului”, “Bulgăraşul”, “Susi Walser”, “Hercules Vals” sau “Polca Serafina”.

Un alt lot important al sesiunii este Jukeboxul marca Wurlitzer, fabricat în 1954, ce provine dintr-o fabrică ce a scris istorie în civilizaţia modernă a SUA, ce este estimat la 2.000 de euro. Germanul naturalizat american Franz Rudolph Wurlitzer aducea în 1853, la Cincinnati, în noua sa patrie, tradiţia confecţionării instrumentelor muzicale.

Compania s-a dezvoltat, iar după cel de-al Doilea Război Mondial începea producţia de aparate automate de tip Jukebox, care vor deveni emblematice pentru evoluţia muzicii. Seria destinată soldaţilor americani angajaţi în Războiul din Coreea (1950-1953) a sporit prestigiul companiei, care s-a extins şi în Europa. Exemplarul pus în vânzare utilizează 52 de discuri pe vinil şi are încorporat propriul sistem de amplificare a sunetului.

 Text olograf Maria Tănase

Pentru cei pasionaţi de biografia şi personalitatea Mariei Tănase, Artmark propune o importantă mărturie, scrisă de artistă cu privire la un scandal răsunător în epocă. Maria Tănase declara, printr-un text olograf, scris la 23 februarie 1957 – în contextul cazului cu privire la paternitatea compoziţiei, disputate între Richard Stein şi compozitorul american Cole Porter – , că melodia “Sanie cu zurgălăi” a fost compusă special pentru ea de către românul-evreu Richard Stein. Lotul are un preţ de pornire de 300 de euro.

Alte licitaţii de artă

Artmark organizează la sfârşitul lunii ianuarie o serie de patru licitaţii. Astfel, pe 28 ianuarie vor avea loc Licitaţia de ceasuri de colecţie şi Licitaţia de postmodernism şi contemporană, iar pe 29 ianuarie Cabinetul de curiozităţi – Arta muzicii, scrisului şi fotografiei şi Licitaţia de fotografie şi benzi desenate.

Expoziţia loturilor scoase la vânzare poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviţă până pe 27 ianuarie, iar la Athénée Palace Hilton, începând din 28 ianuarie până pe 29 ianuarie.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here