Fă-i pe ceilalți să-ți înțeleagă visul

0
98

liderul si visulCunoaşterea oamenilor şi a sensului vieţii lor îi va permite liderului să treacă la un nivel superior de organizare. Este esenţial ca liderul să înceapă să influenţeze imaginea care va fi expusă vederii oamenilor.

Vino alături de el

Lasă-i să citească în inima ta înainte să vadă speranţele tale. Oamenilor nu le pasă cât de departe vezi, dacă nu văd cât de mult îţi pasă. Subliniez încă o dată: Oamenii investesc loialitate în lider şi abia apoi în viziunea acelui lider. Cultivă încrederea. Fii transparent şi răbdător. Porneşte din punctul în care se află ei, privind totul cu ochii lor. Caută să le vezi speranţele şi visurile.

Începe să construieşti un pod care să unească perspectivele organizaţiei cu ţelurile lor personale. Dacă se procedează corect, ambele ţinte se pot atinge. Fă în aşa fel încât toţi să aveţi de câştigat. Aminteşte-ţi că atunci când îi ajuţi pe oameni să capete ce vor, şi ei te vor ajuta să capeţi ceea ce vrei. Acest lucru nu se poate realiza decât clădind o relaţie trainică între tine şi oameni.

Pictează un tablou pe care să-l vadă și ei

Am citit odată că un mare profesor nu se străduieşte niciodată să-şi explice viziunile; el te invită pur şi simplu să stai lângă el şi să le vezi cu ochii tăi. Sunt de acord cu partea referitoare la clădirea unei relaţii, dar eu cred că marii lideri îşi explică viziunile descriind un tablou pe care să-1 poată vedea şi oamenii.

John W. Patterson, fondatorul Fondului Naţional a afirmat: “Am încercat toată viaţa să văd mai întâi eu şi apoi să-i fac pe oameni să vadă ce vedeam eu. Pentru a reuşi în afaceri este nevoie să-1 faci pe celălalt să vadă lucrurile aşa cum le vezi tu. Vederea imaginii… era obiectivul principal. Într-un sens mai larg, sunt un om care vizualizează”.

Toate marile viziuni au anumite ingrediente, şi liderul îi face pe oameni să înţeleagă, să aprecieze şi să le “vadă”.

Orizontul

Felul în care un lider vizualizează orizontul le permite oamenilor să vadă înălţimea posibilităţilor lor. Fiecare individ va stabili cât de sus vrea să ajungă. Obligaţia ta este să accentuezi cerul în imaginea ta. Paul Harvey a spus că lumea unui nevăzător se întinde între graniţele a ceea ce poate atinge; lumea unui ignorant nu depăşeşte limitele cunoştinţelor sale; cea a unui mare om se întinde între limitele viziunii sale.

Soarele

Acest element simbolizează căldură şi speranţă. Lumina scoate la iveală optimismul din oameni. O primă funcţie a unui lider este să ţină aprins focul speranţei. Napoleon a spus: “Conducătorii sunt negustorii speranţei”.

Munții

Orice viziune are provocările sale. Edwdn Land, fondatorul Polaroidului, a spus: “Primul lucru pe care trebuie să-1 faci, este să înveţi o persoană să simtă că viziunea este foarte importantă şi aproape imposibilă. Asta o să pună în mişcare energiile învingătorului”.

Păsările

Acest element reprezintă libertatea şi spiiritul uman. Când priveşti un vultur înălţându-se, simţi cum şi spiritul tău se avântă. “Războaiele se pot duce cu armele, dar spiritul oa­menilor care luptă şi cel al omului care îii conduce câştigă bătăliile”.

Florile

Drumul către realizarea oricărei mari viziuni este lung. Nu uita să incluzi în tablou şi popasuri – locuri în care să simţi mireasma florilor şi să îţi găseşti odihna fizică şi mentală. Succesul este realizarea progresivă a unui ţel predeterminat şi preţios.

Calea

Oamenii au nevoie de o direcţie, un punct în care să înceapă şi o cale de urmat. Un călător printr-un ţinut sălbatic şi-a întrebat călăuza indiană: “Cum reuşeşti să găseşti drumul printre pis­curile acestea zdrenţuite, luându-te după urme adesea înşelă­toare, şi nu te rătăceşti niciodată?”

Călăuza a răspuns: “Am vederea formată pentru ce întâlnesc în cale, dar am şi viziunea depărtărilor. Cu prima văd ce mi se iveşte în faţă, iar cu cea de-a doua îmi trasez drumul după stele”.”

Tu însuți

Nu zugrăvi niciodată o imagine fără să te plasezi în centrul ei. Astfel vei arăta angajarea ta în realizarea viziunii şi dorinţa ta de a-i avea pe oameni alături în drumul tău. Ei au nevoie de un model de urmat. După cum spunea Warren R. Austin în ” One World”, “Dacă vrei să mă ridici înseamnă că te găseşti mai sus decât mine”.

De ce trebuie un lider să zugrăvească acest tablou cu aceste elemente esenţiale în el? În cartea sa “A Kick in the Seat ofthe Pants” (Un şut în fund), Roger von Oech dă un răspuns excelent: “Uită-te în jurul tău şi găseşte cinci obiecte de culoare albastră. Haide, fă-o”.

Cu mintea pe albastru, vei constata că dintr-o dată albastrul va sări în ochi.

O carte albastră pe masă, o pernă albastră pe canapea, un tablou în care predomină albastrul, şi aşa mai departe.

Conform aceleiaşi logici, ai observat probabil că după ce ţi-ai cumpărat o maşină nouă, începi să vezi numai marca maşinii tale peste tot. Asta se întâmplă pentru că oamenii găsesc ceea ce caută”.’

Liderul îi ajută pe oameni să-şi dezvolte această sensibilitate şi abilitatea de a şti ce să caute. Dacă tabloul este zugrăvit clar şi arătat mereu, în curând ceilalţi vor începe să vadă că acesta se integrează în tot ceea ce fac. Ei vor avea o minte calată pe viziunea respectivă. În acest moment nu mai rămâne decât un singur lucru de făcut pentru ca oamenii să simtă că viziunea le aparţine.

Liderul introduce în tablou lucrurile pe care ei le iubesc

Oamenii făuresc imagini despre cei din jur şi despre lucrurile pe care le iubesc. Introdu în viziune ceea ce este important pentru oameni şi în felul acesta le vei transfera viziunea.

În timpul celui de-al doilea război mondial, se construiau paraşute cu miile. Din punctul de vedere al muncitoarelor, reali­zarea acestora reprezenta o muncă istovitoare. Ea însemna să stai aplecat deasupra unei maşini de cusut câte opt până la zece ore pe zi şi să coşi metri întregi de material incolor Rezultatul era o grămadă de pânză. Dar în fiecare dimineaţă muncitoarelor li se spunea că fiecare împunsătură făcea parte dintr-o operaţiune care avea să salveze multe vieţi. Li se cerea ca, în timp ce coseau, să-şi imagineze că fiecare paraşută poate fi cea pe care o va purta soţul, fratele sau fiul lor.

Deşi munca era grea şi timpul trecea greu, femeile şi bărbaţii rămaşi în spatele frontului înţelegeau partea lor de contribuţie în cadrul imaginii de ansamblu.”

”Dezvoltă liderul din tine”, John C. Maxwell

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here