Limba română. Știați că …

0
1770

…Cel mai lung cuvânt din limba română este „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”? Acesta conţine 44 de caractere. „Electroglotospectrografie” (termen medical, 25 caracatere) este cel mai lung cuvânt cuprins în DEX `98 şi înseamnă: „Metodă de stabilire a compoziţiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obţinute cu electroglotograful.”

logo_stiati_ca_teen_press126…Acioaiei (pop. obiect realizat din aliaj, tinchea, cuţit) este cel mai lung cuvânt (8 litere) românesc care conţine o singură consoană?

…Cacofonia semnalează o eroare de stil în vorbire caracterizată de alăturarea nepotrivită a unor sunete care, rostite, distrag atenţia ascultatotului? Cacafonice sunt şi expresii ca „la latitudine”, „pe pervaz”, „am ameliorat” etc, nu doar clasicele „ca cartea”, „cu curaj” etc. Cuvântul este de provenienţă grecească: „kakos = rău, urât” şi „phone = sunet”.

…Română este singura limbă romanică în care articolul hotărât este enclitic (se află la sfârşitul substantivului)?

…„Bildungsromanesc” (din ger. bildungsroman) este cel mai lung cuvânt (16 caractere) care conţine o singură dată cele 5 vocale principale ale limbii române (a, e, i, o. u)? Cuvântul „autoînsămânţările” este cel mai lung cuvânt (17 litere) care conţine toate cele 8 vocale ale limbii române: a, ă, â, e, i, î, o, u.

…Cuvântul „ininteligibilităţii” este cel mai lung cuvânt (19 litere) în care se repetă de cele mai multe ori (8 ori) o literă (litera I) a alfabetului român?

…Cuvântul „locaţie” nu are, de fapt, sensul de „spaţiu, amplasament, loc etc”, aşa cum greşit este folosit de unii vorbitori? Locaţie înseamnă, conform DEX, „chirie, închiriere, suma plătită drept chirie”. Confuzia se datorează influenţei limbii engleze unde cuvântul „location” are sensul de „loc, spaţiu”.

…Cuvântul „patetic” înseamnă, de fapt, „plin de patos”? El este folosit în mod incorect, de către vorbitorii cu o slabă pregătire lingvistică, în expresii peiorative, cu sensul de „penibil, jalnic”. Şi aici, cauza o reprezintă influența limbii engleze unde cuvântul cu o pronunţie asemănătoare, „pathetic“, are sensul de „jalnic, disperat”.

…„Schwyz” (numele unei rase de taurine) este cel mai lung cuvânt al limbii române format numai din consoane?

…În DEX nu există niciun cuvânt care să se termină cu litera Q? Totuşi, Q nu este cea mai rară consoană în cuvintele limbii române ci X.

…Litera C este incipientă în cele mai multe cuvinte româneşti, în timp ce Y se găseşte ca literă de început în cele mai puţine?

…Din punct de vedere a numărului de vorbitori, limba română să află pe locul 5 (după spaniolă, portugheză, franceză şi italiană) în cadrul familiei limbilor romanice? Pe lângă cei din România (aproximativ 20 de milioane), sunt încă 6 milioane de vorbitori ai limbii române pe glob, formând astfel un total de aproximativ 26 de milioane.

…Doar 3.91% dintre cuvintele limbii române sunt formaţii interne?

…În afară de ţara noastră, comunităţi importante de vorbitori de limba română se află în Republica Moldova (limbă de stat), provincia autonomă Voivodina (limbă de stat), Rusia, Ucraina, Israel, Serbia sau Ungaria? De asemenea, datorită migraţiei forţei de muncă şi integrării europene, româna este vorbită în Spania, Italia, Franţa sau Germania.

…38% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză sau italiană?

Sursa: stiati-ca.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here