Zece strategii ale limbajului corpului

0
151

limbajul corpuluiOamenii îşi formează în proporție de 90 la sută din opinia lor în mai puţin de patru minute şi 60-80 la sută din impactul pe care îl produceţi asupra lor este nonverbal. Următoarele zece strategii vă vor oferi cea mai mare şansă de a avea un efect pozitiv asupra celorlalţi utilizand limbajul corpului.

Ţineţi-vă palmele la vedere

Ţineţi-vă palmele la vedere când vorbiţi. Reacţia la acest străvechi semnal este conectată direct la creier. Acest gest va semnaliza că nu reprezentaţi o amenin­ţare, şi reacţia va fi pozitivă.

Ţineţi-vă degetele lipite

Oamenii care îşi ţin degetele lipite şi mâinile sub bărbie când vorbesc captează cel mai mult atenţia. Dacă ţineţi degetele răsfirate sau mâinile deasupra băr­biei, sunteţi perceput ca având mai puţină autoritate.

Ţineţi-vă coatele depărtate de corp

Dacă vă sprijiniţi coatele pe braţele unui fotoliu sunteţi perceput ca având o poziţie de autoritate şi transmiteţi o imagine de om puternic, cinstit. Indivizii umili, învinşi, îşi lasă braţele să cadă înăuntrul braţelor fotoliului şi îşi ţin coatele lipite de corp, ca pentru a se proteja. Sunt percepuţi ca persoane temătoare sau ne­gative, deci evitaţi această poziţie.

Păstraţi distanţa

Respectaţi spaţiul intim al persoanei, care va fi cel mai mare în primele minute ale unei întâlniri. Dacă vă apropiaţi prea mult, persoana respectivă poate reac­ţiona lăsându-se pe speteaza scaunului, aplecându-se într-o parte sau folosind gesturi care arată iritarea, cum ar fi să bată darabana cu degetele sau să închidă şi să deschidă un pix. Aşezaţi-vă mai aproape de cunoscuţi, dar mai departe de cunoştinţe noi. Aşezaţi-vă mai aproape de cei cu o vârstă similară şi la o distanţă apre­ciabilă de cei mai în vârstă sau mai tineri.

Reproduceţi limbajul corpului  celuilalt

Cand reproduceti limbajul corpului şi a tiparelor ver­bale ale celuilalt se creează repede o relaţie. Când faceţi o cunoştinţă nouă, reproduceţi poziţia în care stă aceasta, atitudinea, unghiul corpului, gesturile, expresiile faci­ale şi tonul vocii ei. Peste puţin timp persoana respec­tivă va simţi că o atrage ceva la dumneavoastră, şi vă va descrie ca fiind o companie plăcută. Când sunteţi prezentat unui cuplu, observaţi cine imită pe cine ca să descoperiţi cine ia deciziile. Dacă femeia face primele mişcări şi bărbatul le imită, nu are rost să-i cereţi lui să ia decizia.

Vorbiţi în acelaşi ritm

Viteza cu care vorbeşte o persoană arată ritmul în care creierul ei poate procesa informaţiile. Vorbiţi în acelaşi ritm sau ceva mai lent decât cealaltă persoană şi reproduceţi inflexiunile şi intonaţia vocii ei. Studiile arată că interlocutorii se simt „presaţi” când cineva vorbeşte mai repede decât ei.

Nu încrucişaţi braţele

Braţele încrucişate la piept reprezintă încercarea de a pune o barieră între o persoană şi ceva ce o nemul­ţumeşte. Când îşi încrucişează braţele, o persoană reţi­ne doar 40 la sută din ceea ce s-a spus. Schimbaţi po­ziţia braţelor încrucişate întinzându-i interlocutorului ceva de ţinut în mână sau dându-i ceva de făcut. Daţi-i un pix, o carte, un pliant, o mostră sau un text scris, pentru a-l încuraja să-şi desfacă braţele şi să se aplece în faţă. Pentru a fi convingător la o întrevedere faţă-n faţă, niciodată să nu vă încrucişaţi braţele. Limbajului corpului va poate trada nesiguranta.

Atingeţi cotul celuilalt

Întoarceţi atingerea pe care o primiţi. Dacă per­soana nu vă atinge, lăsaţi-o în pace. Experienţele au arătat însă că atunci când o persoană este atinsă uşor pe cot, nu mai mult de trei secunde, există 68 la sută şanse să fie mai cooperantă decât în caz contrar.

Repetaţi numele interlocutorului

Când vă întâlniţi data următoare cu o cunoştinţă nouă şi daţi mâna cu ea, întindeţi braţul stâng; atingeţi-o uşor pe cot sau pe mână şi în acelaşi timp repetaţi-i numele, pentru a confirma că l-aţi auzit corect. Per­soana respectivă se va simţi importantă, iar dumnea­voastră vă veţi aminti numele ei repetându-l.

Evitaţi atingerea feţei

Studiile arată că atunci când cineva ascunde o infor­maţie sau minte, îşi atinge în mod repetat nasul şi faţa, din cauza creşterii tensiunii arteriale în aceste momen­te. Chiar dacă vă mănâncă nasul, oamenii care nu vă cunosc ar putea crede că minţiţi. Deci ţineţi-vă mâinile departe de faţă.

Limbajul corpului, Allan Peace

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here