Limfocitele mari – ucigaşi înnăscuţi

0
102

Limfocitele mari – ucigaşi înnăscuţi .
♦ Specialiştii
Spre deosebire de celulele B şi T, aceste limfocite mari, care circulă – adesea sunt numite celule NK (Natural Killer) – sunt pline cu granule toxice care le pun în contact cu celulele- ţintă, pe care le distrug. Sunt numite „ucigaşi înnăscuţi” deoarece au capacitatea de a-şi ucide ţinta încă de când se formează, spre deosebire de celulele T, care nu o pot face decât la maturitate. Infecţiile virale stimulează producţia de celule NK; acestea acţionează până la sosirea celulelor T citotoxice. Celulele NK distrug şi anumite celule tumorale, luptând astfel şi împotriva cancerului. Alte celule imunitare, granulocitele, combat mai ales paraziţii.

♦ Alți actori

Celulele T şi macrofagele, precum şi alte celule din afara sistemului imunitar, produc de asemenea multe alte substanţe chimice cu rol-cheie în apărarea organismului. Dintre acestea fac parte interferonii, cu proprietăţi antivirale şi anticanceroase, şi interleukinele, multe dintre ele combătând apariţia celulelor tumorale. Unele dintre aceste substanţe sunt produse în cantităţi mari graţie geneticii şi sunt prescrise, de pildă, pacienţilor suferinzi de cancer sau de boli imunosupresive (cum ar fi SIDA), precum şi celor cu transplant de măduvă.

De ce ne îmbolnăvim?

Cel mai simplu răspuns la întrebare este acela că adesea există un decalaj temporar între pătrunderea microbului în organism şi anihilarea sa de către sistemul imunitar. în acest interval, intrusul poate lăsa urme, ucigând celule şi secretând substanţe toxice. De fapt, toxinele produse de germeni sunt responsabile pentru multe simptome de boală, ca în cazul durerilor de gât, provocate de o toxină a bacteriei Streptococcus. Odată ce intrusul este oprit, corpul are nevoie de un timp pentru refacere, iar simptomele se mai pot manifesta o perioadă.

Fascinant!

Există peste 200 de virusuri care provoacă răceli -iar numărul lor creşte continuu! Cauza este aceea • că virusurile îşi modifică în permanenţă structura genetică, luând forme noi, pe care sistemul imunitar nu le recunoaşte. Rezultatul: copiii răcesc în medie de 6-10 ori anual, iar adulţii, de 2-4 ori.

Stadiile unei infecţii

După pătrunderea unui patogen în organism, gravitatea bolii depinde în mare măsură de forţa cu care se apără sistemul imunitar. Odată ce un microb începe să se multiplice – perioada de incubaţie – infecția este iminentă. Perioada de incubaţie poate dura câteva zile (în cazul unei răceli) sau câţiva ani (în cazul HIV, virusul responsabil pentru SIDA).

Adeşea suntem infectaţi fără s-o ştim – motiv pentru care bolile contagioase se răspândesc atât de ușor. Faza simptomatică este evidenţiată de apariţia semnelor de boală recognoscibile, cum este febra. Odată ce a intervenit sistemul imunitar, începe faza de vindecare.

Nu agenţii patogeni sunt întotdeauna de vină pentru apariţia bolilor.

Ştiaţi?
Prea multă curăţenie strică
Există o mulţime de produse eficiente în combaterea microbilor, fie că vorbim despre săpunuri antibacteriene, paste de dinţi antibacteriene sau tocătoare pentru bucătărie antibacteriene. Din păcate, folosirea acestora vă poate vulnerabilizaîn faţa infecţiilor. Aceste produse sunt eficiente în distrugerea majorităţii germenilor, însă din cauza mutaţiilor genetice, unii dintre aceştia supravieţuiesc şi se multiplică.

Astfel, apare o nouă generaţie de bacterii dotate cu o rezistenţă înnăscută la substanţele antibacteriene.

O curăţire cu săpun şi apă din belşug pentru corp şi cu un detergent obişnuit pentru suprafeţele de lucru este suficientă ca să ţină bolile la distanţă. Produsele antibacteriene sunt utile pentru persoanele cu un sistem imunitar deficitar.

Dincolo de microbi: alte cauze ale bolilor

Malnutriția este cauzată de carenţe privind unul sau mai mulţi nutrienţi vitali. Carenţa de vitamina C provoacă scorbutul, o boală rară astăzi, ce se manifestă prin sângerări şi căderea dinţilor.
Disfuncțiile sunt determinate de dereglarea funcţiilor unui organ sau ale unei glande.

De pildă, diabetul apare când pancreasul produce o cantitate insuficientă din hormonul numit insulină sau când alte organe reacţionează deficitar la insulină.

Bolile degenerative slăbesc sau distrug părţi ale organismului şi pot fi cauzate de uzură sau leziuni.
Astfel apare osteoartrita, prin degradarea cartilagiilor ce capitonează articulaţiile.

Test: Sistemul dvs. imunitar are nevoie de ajutor?

1 Răcesc adesea DA  NU
2 Sunt adesea bolnav(ă) două săptămâni sau mai mult DA NU
3 Mă simt obosit(ă) întreaga zi DA NU
4 Călătoresc pe distanţe lungi, cu popasuri scurte DA NU
5 Recent, am suferit traume psihice mari

 

DA NU
6  

Recent, am făcut un tratament îndelungat cu antibiotice

DA NU

La câte întrebări aţi răspuns „DA“?

La nici una .

Probabil, sistemul dvs. imunitar funcţionează excelent sau foarte bine.

La una sau la mai multe.

 Sistemul dvs. imunitar ar putea fi deficitar. Fortificaţi-l, astfel încât să combată bolile mai eficient şi să contribuie la prevenirea unui spectru mai larg de afecţiuni.

Alte articole puteți găsi aici.

Reader’s Digest, Întăriți-vă sistemul imunitar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here