Limite relaționale – Ce putere avem?

0
110

Trebuie să fim perfect conștienți de propriile limite, mai ales

dacă vrem să le împingem mai departe.

(Antonio Gramsci)

limitNu avem puterea de a-l face pe celălalt nefericit sau fericit, gelos sau iubitor. Nu avem puterea de a-l determina să ne dea bani sau să ne facă un cadou, să gândească asemenea nouă, să împărtășească aceleași valori, să ia aceleași decizii. Nu putem avea puterea de a-l schimba pe celălalt și asta e foarte bine!

Totuși, uneori avem impresia că putem face toate aceste lucruri și nu ne dăm clar seama care este limita relațională dintre noi și celălalt. Ce putere am asupra celuilalt (și asupra mea)?

Câtă putere am să-l determin să întreprindă o anumită acțiune, să aibă un anumit gând sau sentiment?

Nu avem puterea de a-i schimba în mod direct pe ceilalți, ci doar pe aceea de a ne schimba pe noi înșine (și, chiar și în această privință, există un obstacol major: inconștientul nostru!)

Crezând în puterea noastră asupra celuilalt, îl incităm și pe el să creadă în puterea pe care o are asupra propriei persoane. Paradoxal, aceasta determină, foarte frecvent, și un efect invers: celălalt începe să creadă în neputința personală într-o anumită situație. Dacă celălalt are putere asupra mea, atunci eu nu am, nu îmi rămâne decât să mă supun!

Dar aceasta este o greșeală pentru că, orice ar fi, avem o putere anume: capacitatea de a modifica un mediu, o situație, modul nostru de a ne comporta în situația cu celălalt, felul de a comunica. Iar această schimbare favorizează schimbarea și la interlocutorul nostru.

Capacitatea de a comunica eficient

Adoptarea unui oarecare modestii în ceea ce privește puterile noastre favorizează capacitatea noastră de a comunica eficient pentru că astfel ne concentrăm asupra adevăratei noastre puteri: aceea de a vorbi, de a tăcea, de a asculta, de a pune întrebări clare, de a spune ce avem pe suflet, de a împărtăși altora lumea noastră interioară, de a deschide “ușile” și de a-i permite celuilalt să facă la fel.

Pentru a comunica eficient, este esențial să lăsăm deoparte convingerea că avem o mare putere, nu numai pentru că este o iluzie, ci mai ales pentru că ea ne poluează capacitatea de a recunoaște adevărata putere, cea pe care o avem asupra propriei noastre capacități de a ne schimba atitudinea, modul de abordare și capacitatea de acționa, este cea care permite comunicarea eficientă.

O spunem din nou: nu avem puterea de a-l schimba pe celălalt. Acest lucru ține de el, este teritoriul lui. În schimb, avem puterea de a împinge mai departe frontiera relațională, modificând felul în care comunicăm.

Aceste schimbări transformă situația și îl incită pe celălalt să își adapteze atitudinea pentru a reacționa mai bine la noile împrejurări. Astfel, el s-a schimbat singur. Și acesta nu e doar un simplu joc de cuvinte pentru că, într-adevăr, fiecare are responsabilitatea schimbării propriei persoane.

Rezolvarea dificultăților de comunicare, Fabrice Lacombe

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Care sunt cele patru categorii de emoții?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here