Lipsa de somn duce la eșecul în luarea deciziilor

Deciziile trebuie luate pe fondul odihnei

0
127

Deciziile trebuie luate pe fondul odihnei

Deciziile -Tot mai mulți oameni devin victime ale lipsei de somn, iar fiecare dintre noi cunoaștem cel puțin o persoană care doarme prea puțin. Simțul comun ne spune că puținele ore de somn pe noapte pot avea efecte negative asupra funcționării organismului uman.

Deciziile
Deciziile

Potrivit BBC, activitatea a câteva sute de gene umane a fost modificată după ce oamenilor li s-a redus durata somnului la mai puțin de șase ore pe noapte.

Diferenţa dintre viaţă şi moarte în sala de operaţii

Pe câmpul de luptă sau în timpul unor schimburi de focuri se rezumă de multe ori la abilitatea de a te adapta la o situaţie neaşteptată.

Cercetătorii ne informează că privarea de somn îngreunează acest lucru. Acest aspect reiese dintr-un studiu care a creat pentru prima dată un experiment. În experiment  a fost simulat felul în care lipsa de somn afectează luarea deciziilor în situaţii limită.

Militarii nu pot lua decizii bune în situații de criză

Conform spiceanddaily.com,  privați de somn pentru o perioadă îndelungată de timp, medicii, personalul de intervenţie în situaţii de urgenţă sau militarii pot lua decizii proaste.

De pildă, rezultatele investigațiilor accidentului nuclear de la Cernobîl sau a exploziei navetei Challenger, au arătat că privarea de somn duce la producerea unor dezastre.

Somnul este de baza pentru luarea deciziilor

„A existat o deconectare între felul în care luăm decizii în laborator, unde impactul lipsei de somn a fost minimal. Și luarea de decizii în lumea reală unde deprivarea de somn poate duce la probleme mari”. Ne-a informat Paul Whitney, profesor de psihologie şi prodecan la Universitatea de stat din Washington.

Un alt aspect pe care îl subliniează cercetătorii este acela conform căruia lipsa somnului poate afecta atenția, iar procesul decizional poate suferi modificări.

Adaptarea este o calitate care duce la performanță

De asemenea, s-a luat în calcul și importanța adaptării la circumstanțe care se schimbă, un aspect neglijat de cercetările anterioare.

În acesta studiu s-au  folosit sarcini simple de laborator pentru a surprinde un aspect esenţial  şi anume adaptarea la informaţii noi în situaţii care se schimbă”, continuă John Hinson.

Fără somn și rațiunea se îngreunează

În ciuda faptului că oamenii și-ar dori să ia decizii corecte, deprivarea de somn îngreunează procesul de rațiune, neputându-se adapta la feedback-ul pe care îl primește.

„Concluziile noastre arată că punerea unor persoane deprivate de somn în medii periculoase este riscant. Si ridică o serie de implicaţii medicale, legale şi financiare”, a conchis Hans Van Donen.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here