Lisa Gherardini, nobila florentină ce i-ar fi pozat lui Da Vinci pentru Gioconda

0
380

Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouchedIstoricul italian Silvano Vinceti susține că “probabil”, au fost găsite rămăşiţele pământeşti ale Lisei Gherardini, nobila florentină despre care se crede că i-ar fi servit lui Leonardo Da Vinci drept model pentru celebrul tablou “Gioconda”.

Arheologii au găsit un singur femur şi, din păcate, până la finalizarea săpăturilor cercetătorii nu au identificat și craniul Lisei Gherardini.

Oamenii de știință sperau să reconstituie fizionomia celebrului model pentru a o compara cu portretul lui Leonardo.

“Convergenţa unor elemente, pornind de la analize antropologice până la documente istorice, ne permite să tragem concluzia că aceste rămăşiţe sunt probabil ale Lisei Gherardini”, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la Florenţa, Silvano Vinceti, coordonatorul Comitetului Naţional pentru Valorificarea Bunurilor Culturale din Italia.

Speranțe spulberate

Expertul a precizat că ipoteza nu poate fi confirmată şi prin teste genetice, deoarece osemintele fiilor Lisei Gherardini, găsite în cavoul familiei, au fost afectate iremediabil de umiditate şi nu permit recoltarea vreunei mostre de ADN.

Săpăturile au fost efectuate în capela complexului monahal Santa Ursula, din centrul Florenţei, unde, potrivit registrului morţilor din parohia San Lorenzo, a fost înmormântată Lisa Gherardini.

S-a retras la mănăstire

Născută în 1479, Lisa Gherardini a fost căsătorită cu un negustor de mătase florentin, Francesco del Giocondo, care ar fi comandat în 1503 portretul cunoscut în întreaga lume, aflat la Muzeul Luvru din Paris.

Potrivit istoricilor, rămasă văduvă, nobila florentină s-a retras într-o mănăstire din Florenţa în care două dintre fiicele ei erau călugăriţe şi unde, se pare, a fost înmormântată în 1542.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here