S-au anunțat finaliștii pentru premiul Man Booker International

0
124

Man Booker PrizeJuriul Man Booker International Prize a anunțat lista celor zece autori finaliști selecționați pentru acest premiu, al cărui câștigător va fi anunțat la 19 mai. Prestigiosul premiu se acordă o dată la doi și este considerat versiunea internațională a celui mai prestigios premiu literar britanic — Man Booker Prize.

Printre alții, pe listă figurează scriitorul franco-congolez Alain Mabanckou, Maryse Condé (Guadalupe) César Aira (Argentina), Hoda Barakat (Liban), Mia Couto (Mozambique), Amitav Ghosh (India), Fanny Howe (SUA),Ibrahim al-Koni (Libia), Laszlo Krasznahorkai (Ungaria) și Marlene van Niekerk (Africa de Sud), relatează AFP.

Câștigătorul va fi anunțat la Londra, la 19 mai. Premiul, în valoare de 60.000 de lire (90.000 de dolari), este acordat o dată la doi ani unui autor în viață pentru operele sale publicate în limba engleză sau traduse în engleză.

Man Booker International Prize a fost lansat în 2005, în completarea prestigiosului Booker Prize britanic. Spre deosebire de acest premiu, Man Booker International nu recompensează o lucrare în particular, ci ansamblul operei unui autor, indiferent de naționalitatea sa.

Premiul a fost atribuit, la prima sa ediție din 2005, romancierului albanez refugiat în Franța Ismail Kadare, iar în 2007 scriitorului nigerian Chinua Achebe. Laureații edițiilor următoare au fost canadianca Alice Munro (2009), amercanul Philip Roth (2011) și compatrioata sa Lydia Davis (2013).

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here