Invenţii care au schimbat lumea – din perioada iluminismului – Litografia (1796)

0
158

Press-litoLitografia a fost inventată de Alois Senefelder în 1796. Este o metodă de imprimare a textelor sau a desenelor pe suprafeţe netede, precum hârtia, utilizând procese chimice pentru a crea o imagine.

 Zona pozitivă a unei imagini ar putea fi, de exemplu, o substanţă chimică hidrorezistentă, de felul unui mediu pe bază de ulei, în timp ce partea negativă a imaginii ar fi apă. În acest caz, când pe placă se aplică un amestec de cerneală şi apă, cerneala aderă la partea pozitivă a imaginii, iar apa curăţă partea negativă a imaginii. Atât partea pozitivă, cât şi cea negativă a imaginii se află pe suprafaţa plană. Fiind plană, placa litografică poate să fie utilizată de mult mai multe ori decât plăcile în relief folosite în alte metode „fizice” de imprimare.

Procesul de litografiere funcţionează în baza unui principiu simplu, respingerea dintre apă şi ulei. Există o gamă foarte largă de medii pe bază de ulei care pot fi utilizate pentru crearea unei imagini pozitive, dar mediul ales trebuie să fie unul rezistent la apă şi acid.

După plasarea imaginii, placa este acoperită cu acid emulsifiat cu gumă arabică. Emulsia rezultată creează un strat de sare peste zona care înconjoară imaginea. Stratul de sare penetrează suprafaţa plăcii, corodând-o. Operatorul îndepărtează apoi mediul pe bază de ulei cu terebentină, lăsând stratul de sare care poartă forma imaginii. Când sunt umezite cu apă şi date cu cerneală, placa şi hârtia sunt trecute printr-o presă, ceea ce produce o imagine fin detaliată. Litografia a fost primul nou proces de imprimare inventat de la Gutenterg, în secolul al XV-lea. A fost larg utilizată în secolul al XlX-lea pentru imprimarea cărţilor, dar mai ales pentru lucrări de artă şi hărţi.’ La început se produceau numai imagini în alb şi negru, dar în decurs de câţiva ani a deveni posibilă litografierea în culori. În jurul anului 1850 devenise cunoscută o tehnică numită cromolitografiere. Presupunea  folosirea unei plăci sau pietre separate pentru fiecare culoare, şi imprimarea se făcea separat pentru fiecare placă. Principala problemă tehnică  era menţinerea hârtiei pe exact aceeaşi poziţie pentru fiecare placă.      Tehnica litografierii color a fost adoptată în imprimarea suprafeţelor colorate întinse, ceea ce a avut un efect marcant asupra stilului artei scrisului.

 Litografierea  modernă, de volum mare, se utilizează şi astăzi în producerea afişelor, dar si a cărţilor, a ziarelor, a cărţilor de credit, a CD-urilor. Aproape orice articol cu o suprafaţă netedă produs în masă poate fi imprimat prin litografiere.  Imprimarea este asistată de o tehnologie laser, care permite transferarea directă a imaginilor din fişierul unui calculator pe placă.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here