Locuri sacre în Ierusalim

0
922

Ierusalimul este un oraș de emoții copleșitoare, un oraș care promite o experiență religioasă și spirituală, emoție și extaz, excursii interesante și aventuri. Aici, alături de sit-uri istorice și arheologice fascinante, există uimitoare obiective turistice moderne pentru toți iubitorii de cultură, artă, arhitectură și delicii gastronomice.

Orașul Sfânt din Ierusalim este, probabil, cel mai important, și aproape sigur cel mai religios oraș cunoscut de lumea întreagă. În nici un alt loc singur nu veți putea găsi o astfel de concentrație de sit-uri sacre nu doar a una, ci a trei mari religii ale lumii: creștinism, iudaism și islamism.

La prima vedere, inima Ierusalimului este orașul vechi. În interiorul zidurilor sale sunt cele mai importante locuri sacre ale celor trei religii majore: Zidul de Vest – sfânt pentru evrei,  Biserica Sfântului Mormânt și Muntele Templului.

Pentru creștini, Ierusalimul este un loc cu o importantă semnificație, legat de evenimentele importante din Noul Testament. Conform tradiției, multe evenimente din copilăria și maturitatea lui Iisus, locul unde acesta a fost încercat, ucis și a înviat sunt legate de acest oraș. Ierusalim a avut o însemnătate în plus pentru creștinism, atunci când împăratul roman Constantin cel Mare a adoptat creștinismul ca religie oficială, în secolul al IV-lea. Orașul oferă o experiență fascinantă cu locuri sacre cu mare importanță, cum sunt: Biserica Sfântului Mormânt, Zidul Plângerii, Muntele Sionului, Via Dolorosa, Muntele Măslinilor, după cum se precizează goisrael.about.com/

Biserica Sfântului Mormânt

Exaltation of the Holy Cross at the Calvary in the Holy SepulcherNumită de ortodocși Biserica Invierii, este, cel mai sfânt loc pentru catolici și creștinii ortodocși deoarece marchează locul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit, îngropat și a  Înviat.

Edificiul a fost finalizat în 335 d.Hr, când bazilica a fost reconstruită, de împăratul Constantin cel Mare, pe fundațiile unui sanctuar al lui Venus,  construit de Hadrian.  Mormântul real este în interiorul Edicula, o capelă de două camere situată în centrul rotondei bisericii. Aici există momente de rugăciune separate pentru diferitele confesiuni.

Lăcașul de cult poartă amprenta nenumăratelor incendii, cutremure, activități de  distrugere deliberată și reconstrucție efectuate de-a lungul secolelor. Astăzi, aceasta este un loc viu de cult. Pietre sale antice sunt cufundate în rugăciune, imnuri și liturghii.

Zidul Plângerii

ierusalim2Cunoscut și ca Zidul de Vest, este unul dintre cele mai locurile sfinte ale iudaismului și face parte din flancul vestic al sit-ului sfânt al Muntele Templului.  Peretele este rămășița impunătoare celui de-al l Doilea Templu (Templul lui Irod), pe care romanii l-au distrus în anul 70 d. Hr., ca urmare a primului război evreo-roman.  În ciuda faptului că zidul a fost distrus, turiștii și vizitatorii afirmă că prezența divină sălășluiește deasupra zidului.

Muntele Sionului

Zion Gate din Ierusalim este una dintre cele opt porţi de intrare în Sfânta Cetate și conectează orașul vechi de muntele Sionului, la vest de Muntele Măslinilor. Este un loc care deține sit-uri sacre atât pentru creștini cât și pentru evrei.

De asemenea, pe muntele Sionului este Biserica Adormirea Maicii Domnului, locul în care, potrivit tradiției catolice, Fecioara Maria a căzut în somn veșnic (Adormirea Mariei), construită de bizantini în 383 și lărgită de Episcopul Ioan al II-lea al Ierusalimului în 415.

Via Dolorosa, cunoscut și sub numele de Drumul Crucii, este drumul pe care l-a parcurs Iisus spre locul de condamnare la care a fost trimis în zilele lui Ponțiu Pilat spre Golgota -locul crucificării.

Pelerinajul Via Dolorosa fost urmat de la creștinismului timpuriu, începând din momentul din care creștinismul a fost oficializat de Constantin ca religie la mijlocul secolului al IV-lea. Inițial, pelerini bizantini au urmat aceeași traiectorie cu cea de astăzi, dar de-a lungul secolelor, traseul a schimbat de mai multe ori.

ierusalim3Traseul Via Dolorosa începe aproape de Poarta Leilor, din cartierul musulman și se continuă până la Biserica Sfântului Mormânt din Cartierul Creștin, pe o distanță de 500 de metri. Pe parcursul Drumului Crucii se fac cele paisprezece opriri, fiecare marcând un eveniment sacru din drumul durerii pe care Iisus l-a parcurs pentru noi.

Muntele Măslinilor este separat de Dealul de Est (Muntele Templului și cetatea lui David), prin Valea Chedron. Muntele Măslinilor a fost întotdeauna o caracteristică importantă în peisajul Ierusalimului. Din mileniu al  III-lea  î.Hr. până în prezent, acest deal de 820 de metri  a servit ca unul dintre principalele locuri de înmormântare din oraș. Creasta lungă de trei kilometri este împărțită în trei sectoare, zona de nord, Muntele Scopus, unde se înalță  orașul nou, partea de sud, care coboară spre Valea Gheenei și o zonă intermediară unde se află Universitatea Evreiască.

Aici se află mormântul Mariei, Biserica Maria Magdalena, Mormântul lui Zaharia, și Grădina Ghetsimani. De asemenea, Faptele Apostolilor (Fapte 1:12), ne spun că aici este locul unde s-a înălțat Iisus Hristos la Cer „Atunci ei s-au întors la Ierusalim de la muntele ce se cheamă al Măslinilor, care este aproape de Ierusalim, cale de o sâmbătă.”

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here