Louie Schwartzberg: Misterele naturii – Video

0
84

Trăim într-o lume de o frumuseţe inperceptibilǎ, foarte delicată şi subtilă. Pentru a aduce această lume în lumină, Louie Schwartzberg, realizator de documentare, sparge graniţele timpului şi spaţiului cu ajutorul video-camerelor de înaltă tehnologie şi a microscoapelor. El supune atenţiei în cele ce urmează cel mai recent proiect al său, un film 3D, intitulat: „Misterele lumii nevăzute”, care reuşeşte să expună pe ecran copleşitoarele minuni ale naturii în cele mai mici detalii.

Ce au în comun tehnologia, arta şi ştiinţa? Curiozitatea şi admiraţia, pentru că acestea ne fac să explorăm, pentru că suntem înconjurați de lucruri pe care nu le putem vedea. Prin intermediul acestui film vom face o călătorie prin poarta timpului și a spațiului. Invizibilul va deveni vizibil pentru cǎ el lărgeşte orizonturile, transformă percepția, ne deschide mintea și ne atinge sufletul. Iată câteva scene din filmul meu 3D: „Misterele lumii nevăzute”.

lume

Există mișcare prea lentă pentru ca ochii noștri să o poată detecta și imaginile filmate cu încetintorul ne ajutǎ să o descoperim, lărgindu-ne perspectiva despre viață. Putem vedea cum iau naştere și se dezvoltă organismele, cum supraviețuiește o liană târându-se de pe la solul pădurii către lumina soarelui. La scară mare, încetinitorul ne permite să vedem planeta în mișcare. Putem vedea nu doar vastitatea naturii, ci și umanitatea într-o continuă mişcare. Fiecare punct marcat reprezintă un avion de pasageri și, transformând informaţiile traficului aerian în imagini luate cu încetinitorul, putem vedea ceva ce existǎ tot timpul deasupra noastră, dar este invizibil: rețeaua vastă a zborurilor aeriene deasupra Statelor Unite. Putem face același lucru cu vapoarele de pe mări. Putem transforma datele într-o imagine redată cu încetinitorul a economiei globale în mișcare. Și datele adunate de-a lungul deceniilor ne conferă priveliștea întregii planete ca fiind un singur organism susținut de curenţii din largul oceanelor și de norii ce se învolburează prin atmosferă, pulsând de fulgere şi încununat de aurore boreale. Aceasta ar putea fi cea mai importantă imagine surprinsǎ cu încetinitorul: anatomia Pământului adusă la viață.

La cealaltă extremă, există mișcări mult prea rapide pentru ochii noștri, dar dispunem de tehnologie pentru a putea vedea și această lume. Cu ajutorul camerelor de înaltă fidelitate putem filma de sute de ori mai repede decât ne putem imagina. Vedem astfel cum funcționează structurile ingenioase ale naturii, pe care încercǎm chiar să le imităm. S-ar putea nici să nu observați când trece o libelulă în zbor, dar ea este cea mai dibace zburătoare a naturii. Poate pluti în aer, să zboare înapoi și chiar cu capul în jos. Am marcat cu roşu curenții de aer pe care îi produc aripile insectei. Nimeni nu știe secretul, dar filmul de mare viteză expune cum își mișcǎ libelula toate cele patru aripi în direcții diferite, în același timp. Am descoperit că putem crea tipuri noi de aparate zburătoare robot ce ne lărgesc orizontul prin explorarea unor tărâmuri îndepărtate și importante.

Suntem niște uriaşi inconștienți că există lucruri prea mici pentru a le vedea. Microscopul electronic emite electroni ce pot mări până la un milion de ori. Iată un ou de fluture. Și există creaturi invizibile ce sălăşluiesc în tot corpul, inclusiv paraziţi ce-și petrec toată viața în genele ochilor, mişunând pe piele în timpul noptii. Ghiciți ce e asta? Piele de rechin. Gura unei omizi. Ochiul unei musculițe de oțet. Coajă de ou. Un purice. Limba unui melc. Credem că știm despre cele mai multe animale, dar existǎ milioane de specii minuscule care așteaptă să fie descoperite.

Păianjenul deține şi el mari secrete. Firul pânzei sale este mai tare decât oțelul, dar foarte elastic. Este de 100 de ori mai subțire decât firul de păr uman. Pe el se aflǎ o bacterie și lângă ea, de 10 ori mai mic, un virus. În interiorul lui, de 10 ori mai mici, trei șiruri de ADN, şi, datorită celor mai performante microscoape, se observǎ atomi de carbon izolați.

Cu acest gen de microscop, am putea utiliza atomii ca să creăm nano-dispozitive. În viitor, ele ar depista boli, fiind manevrate prin corp, să desfunzând şi arterele în acelaşi timp. Aceste maşinării chimice minuscule ale viitorului ar putea reface într-o bună zi structura de ADN. Suntem pe culmile dezvoltărilor extraordinare, ce s-a născut din năzuința noastră de a dezvălui misterele vieții.

Ploaia de praf cosmic îmbogăţeşte aerul cu polen, micro-diamante, nestemate de pe alte planete și explozii de supernova. Omul își trăieşte existenţa înconjurat de invizibil. Suntem conştienţi că sunt nenumărate lucruri perceptibile în jurul nostru, care schimbă pentru totdeauna înțelegerea asupra lumii, iar luând în calcul lumea nevăzută, realizǎm că trăim într-un univers viu și această perspectivă ne incitǎ și ne inspiră să devenim proprii noştri exploratori

Cine ştie ce alte mistere aşteaptă să fie descoperite şi să ne transforme viaţa.

Vom vedea.

Sursa: ted.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here