Loviturile la cap, mai periculoase decât crezi

0
107

Potrivit unui nou studiu, există o legătură între traumatismele craniene și Alzheimer. Cercetătorii de la Clinica Mayo, SUA au publicat descoperirile în jurnalul Neurology.

capÎn 2010, în SUA peste 83.000 de persoane au murit din cauza bolii Alzheimer, aceasta devenind a șasea cauză de deces, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Cea mai întâlnită formă de demenţă, Alzheimerul afectează memoria, comportamentul și gândirea. Deși simptomele se dezvoltă încet, cu timpul devin din ce în ce mai grave.

În cadrul studiului, oamenii de știinţă au scanat creierele a 589 de persoane de peste 70 de ani, dintre care 141 prezentau o ușoară afectare a funcţiilor cognitive, manifestată prin probleme de memorie și raţionare.

Participanţii au fost întrebaţi dacă suferiseră vreodată lovituri la cap care să le fi provocat pierderea cunoștinţei ori dificultăţi ulterioare de memorie.

La acei subiecţi care nu prezentau probleme cognitive, cercetătorii nu au observat diferenţe în caracteristicile creierului la scanare, indiferent dacă personele respective avuseră sau nu lovituri la cap.

Însă la cei care prezentau probleme cognitive, specialiștii au observat, la scanare, deosebiri în ceea ce privește acumularea de proteine amiloide: la cei care aveau lovituri la cap, nivelul plăcii amiloide era, în medie, cu 18% mai ridicat decât la cei care nu suferiseră traumatisme.

Un studiul anterior, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, sugera că, la persoanele ce suferiseră traumatisme craniene, anumite substanţe, numite proteine tau, se pot comporta anormal ca urmare a unui eveniment traumatic, favorizând apariţia bolii Alzheimer.

Rezultatele acestor studii sprijină ideea că între traumatismele craniene și maladia Alzheimer există o legătură, dar faptul că o corelaţie a fost descoperită doar la persoanele care au probleme cognitive, nu și la cele cu funcţie cognitivă normală, arată că legătura dintre traumatismul cranian și placa amiloidă este una complexă, implicând mai mulţi factori, nu doar existenţa unei lovituri la cap.

Sursa: 301.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here