Lucian Blaga are statuie la Estoril. Poetul şi filosoful român a fost ambasador în Portugalia

0
766

Created with Nokia Smart CamMonumentul poetului Lucian Blaga, care a fost vreme de un an ambasador la Lisabona, a fost dezvelit în Portugalia, în prezenţa a numeroși oameni de cultură și oficiali. Monumentul din inima oraşului Estoril este aşezat cu faţa spre ocean, informează un comunicat al ICR. Pentru românii rezidenţi în Portugalia, bustul lui Lucian Blaga va fi un loc de pelerinaj.

Statuia a fost executat de artistul plastic Aurel-Gheorghe Ardeleanu, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Cărturarul român, diplomat în Portugalia, este omagiat și printr-o expoziție care se află la intrarea în Hotelul Palácio, unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Prin saloanele sale au trecut capete încoronate, şefi de stat şi diplomaţi care au desenat contururile Europei postbelice.

Institutul Cultural Român şi Primăria de la Cascais au tipărit şi o carte poştală dedicată marelui poet, filozof şi diplomat român.

Lucian Blaga a fost ambasadorul Regatului României în Portugalia timp de mai bine de un an. Trecerea sa prin îndepărtata Lusitanie nu numai că a dus la relaţii apropiate între România şi Portugalia, dar a influenţat şi opera poetului. Unul dintre poemele scrise în Portugalia se regăseşte pe soclul monumentului de la Estoril.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here