Lucrarea Duhului Sfânt în viața noastră

0
198

PORUMBELLa sărbătoarea aceasta, a pogorârii Duhului Sfânt, este bine să ne întrebăm fiecare dintre noi ce lucrează Duhul Sfânt în viața noastră. Simțim noi lucrarea Duhului Sfânt în viața noastră? Simțim noi că suntem fiii lui Dumnezeu, că suntem frații Domnului Hristos? Pentru că Sfântul Apostol Pavel spune că numai în Duhul Sfânt îl putem numi Domn pe Iisus, și că Duhul Sfânt ne descoperă că suntem fii lui Dumnezeu (I, Cor, 12). Și dacă nu avem conștiința aceasta că suntem fiii lui Dumnezeu, dacă nu ne simțim dependenți de Tatăl cel ceresc, dacă nu ne simțim frați unii cu alții, înseamnă că Duhul Sfânt nu lucrează în noi. Duhul Sfânt nu este prezent cu lucrarea în viața noastră. Asta chiar dacă ni se pare nouă că suntem oameni deosebiți, că suntem mai buni decât alții, că doar noi postim, că doar noi ne spovedim, că doar noi ne împărtășim, că doar noi mergem la biserică. Toate sunt bune, dar mai bun este să avem iubire unii către alții, să avem iubire față de Dumnezeu, să înmulțim iubirea ca să înmulțim fericirea pentru noi și pentru alții. Cel ce iubește este fericit, cel ce iubește revarsă  priniubirea lui fericire pentru alții. Și acasta se realizează prin Duhul Sfânt. Scopul vieții creștine este să primim pe Duhul Sfânt, să avem pe Duhul Sfânt lucrător în viața noastră cum spune Sfântul Serafim de Sarov.

Gândiți-vă că peste sfinții apostoli s-a pogorât Duhul Sfânt numai după ce s-a putut spune despre ei, de către Domnul Hristos – cunoscătorul inimilor: „ voi nu sunteți din lume”. Dacă mai gândim cum gândesc  oamenii care nu știu despre Dumnezeu, care nu au credință dacă mai gândim cum gândesc oamenii care nu nu țin seama de Evanghelie, dacă mai gândim cum gândesc oamenii care nu au conștiința că în cer au un Tată care se îngrijește de ei , dacă facem ceea ce zicem noi, compromisuri, adică mișmașuri, adică lucruri care nu se potrivesc cu ceea ce vrea Dumnezeu, înseamnă că nu suntem  pe calea Duhului Sfânt, că Duhul Sfânt nu este lucrător în noi, înseamnă, iubiți credincioși, că Duhul Sfânt nu s-a pogorât și peste noi și nu este lucrător și în viața noastră. Sfinții apostoli au primit pe Duhul Sfânt după ce au stat cu Domnul Hristos o vreme îndelungată, au primit pe Duhul Sfânt în viața lor, în ființa lor în conștiința lor după ce s-a putut spune despre ei :„Dacă ați fi din lume lumea ar iubi ce este al ei: dar pentru că nu sunteți din lume, lumea ar iubi ce este al ei dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea vă urăște lumea”. (In. 15 19)

Iată, iubiți credincioși, ce trebuie să gândim noi, astăzi, când preamărim pe Duhul Sfânt, când cinstim pe Duhul Sfânt, când știm că Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinții apostoli în această zi și, iată, de altfel, ce trebuie să gândim în legătură cu toate zilele vieții noastre, în legătură cu lucrarea Duhului Sfânt din noi.

Dar ce limpezime a adus Duhul Sfânt aupra noastră? Am împlinit noi cuvintele Sfântului Apostol Pavel:  nu vă potriviți acestui veac, ci schimbați-vă prin înnoirea minții” (Rom. 12,2)? Avem noi gândurile lui Dumnezeu mișcate prin Duhul Sfânt?     Ne simțim noi legați de bunătatea  Lu Dumnezeu și simțim noi că avem bunătate, că avem și boi iubire, că avem și noi bucurie?  Ne simțim noi angajați în lucrarea păcii?

Ne simțim noi angajați în lucrarea blândeții? Dacă da, înseamnă că suntem pe calea care îl aduce pe Duhul Sfânt în viața noastră. Iar dacă nu suntem așa, atunci înseamnă că toate ale noastre sunt cu lipsă, chiar cu cinstirea Duhului Sfânt pe care o facem în această zi, după rânduiala Bisericii, după sărbătoarea pe care ne-o pune în față Sfânta Biserică, chiar și cinstirea noastră este cu lipsă.

Ne gândim mai mult la lumea aceasta decât la Dumnezeu, ne gândim mai mult la lumea aceasta decât la Dumnezeu, ne gândim mai mult la lumea aceasta decât la Duhul Sfânt, pe care l-am vrea lucrători în noi, dar parcă n-ar lucra în viața noastră și de fapt nici nu lucrează. În noi trăiește lumea, nu Hristos. Zice Sfântul Isaac Sirul că trebuie să ne cercetăm pe noi înșine și să vedem ce ne trebuie: lumea sau Hriistos, trupul lui Hristos? Și dacă trăiește Hristos în noi, Duhul Sfânt ne luminează și ne duce în situația să prețuim toate lucrurile lui Hristos.

Arhimandrit Teofil Părăian 

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here