Pârșii sunt o specie de rozătoare din familia Gliridae care trăiesc în Europa, dar se găsesc și pe continentul african și în Asia. De multe ori confundat cu hârciogul, care este mai mare, pârșul este somnorosul care apare între Iepurele de Martie și Pălărier în capoitolul al VII-lea al versiunii originale a romanului Alice în Țara Minunilor, conform http://www.mnn.com/ .
Pârșii nu sunt șoareci
Lungi de 20 de centimetri, cu ochi mari, botul acuțit și blănița moale și deasă, pârșul, cu toate că este o specie înrudită, nu este un șoarec. Pârșul cu coada lungă şi stufoasă face parte din același subordin cu veverițele și castorii.
Pârșii hibernează
Pârșii care trăiesc în zonele temperate sunt recunoscuți pentru perioadele lungi de hibernare. Ei își construiesc un cocon din pământ, crenguțe și frunze în interiorul căruia hibernează mai bine de jumătate de an. În timpul perioadelor de hibernare, simpaticele animăluțe se pot trezi pentru o mică gustare, dar de cele mai multe ori, consumă suficientă hrană înainte, punând pe ei grăsime, pe care o folosesc ca rezervă.
Denumiți în limba engleză „dormice” – numele lor vine de la dormeus – somnorosul. Se pare că, chiar și atunci când nu hibernează, în cursul zilei par a fi adormiți, poate și datorită faptului că sunt animale nocturne.
Pârșii sunt animale „de familie”
Primăvara, de obicei, pârșii au patru pui fără păr și trăiesc în grupuri familiale unite, încă de tineri. Ei se joacă, se luptă și se ghemuiesc unul lângă altul, la fel ca oamenii.
Pârșii sunt foare mici
Cel mai mic pârș cunoscut are până la cinci centimetri, în timp ce lungimea lor normală este în jur de 20 de centimetri.
Sunt experți în cățărări
Cu degetele lungi și gheruțe ascuțite, pârșii sunt unele dintre cele mai acrobate animale arboricole. În ciuda dimensiunilor mici, abilitatea lor de este a se agăța de locuri înalte și abrupte în goana după fructe de pădure sau pentru a se ascunde de prădători este uimitoare.
Există 29 de specii diferite de pârși
Pârșii sunt o familie de rozătoare care se găsește peste tot în lume – pârș mare, pârș cu coada stufoasă, pârș de stejar, dar ale căror caracteristici sunt diferite. În timp ce unele exemplare sunt mai robuste, altele au blănița cenușie și altele au un halou întunecat în jurul ochilor.
Pârșii preferă florile
Din meniul pârşului de alun nu lipsesc nucile, insectele, fructele de pădure și florile, în special florile de măceș.
Pârșii sunt printre cele mai vechi animale de pe pământ
Simpatice și drăgălașe, aceste mici animăluțe sunt printre cele mai vechi specii de rozătoare de le Pământ. Fosilele descoperite datează de la începutul Eocen-ului, perioadă de acum 33-56 milioane de ani. Ei au trăit alături de cai vechi, primate și lilieci.
V-ar putea interesa şi aceste articole
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual