Lumânărica… știați că?

0
304
lumanaricaDenumirea latină:
Verbascum thapsiforme Schrad
Denumirea rusă:
KopoeaK cKunepoeudHbiu
Denumirea engleză:
Mullein
Familia: Scrophulariaceae

Descriere

Lumânărica este o lantă ierbacee, bianuală, cu tulpina dreaptă, cilindrică, ramificată şi acoperită cu frunze care îmbracă tulpina. Întreaga plantă este acoperită cu peri deşi şi stelaţi, ceea ce îi dă un aspect catifelat. Florile sunt aşezate în formă de spic la vârful tulpinii sau al ramurilor.

Răspândire

Creşte prin locuri însorite, pe terenuri nisipoase şi pietroase, de-a lungul gardurilor. La noi se întâlneşte peste tot.

Organul utilizat, recoltare

Începând din luna iunie se culeg florile fără sepale (corola cu staminele). Deoarece planta înfloreşte treptat începând de la bază spre vârf, culegerea florilor se poate continua până în luna septembrie. Cercetările au arătat că principiul lor activ (saponozidele) se află numai în florile complet deschise. Uscarea trebuie să se efectueze repede, la temperatura de maximum 45o C, pentru preîntâmpinarea brunificării.

Întrebuinţări

Proprietăţile expectorante şi emoliente (datorită mucilagiului) fac ca florile de lumânărică să fie incluse în speciile pectorale, sau se folosesc ca diaforetice şi antiastmatice. Datorită saponozidelor, flavonozidelor, iridoidelor, sterolilor mai au acţiune antiinflamatorie, diuretică, antivirală, antihistaminică, antispastică, antimicrobiană.

Conform http://www.magazinplantemedicinale.ro/, se poate consuma sub formă de ceai datorită conținutului de saponine și mucilagii, ce au proprietăți expectorante și emoliente în afecțiuni bronhice. Ceaiul se prepară doar din lumânărică sau asociată cu flori de nalbă, tei, frunze de podbal, de patlagină și acestea au rol tot în a ușura expectorația și a calma tusea.

Principii active: mucilagii și sapnozoide

Acțiune farmacologică: emolientă, expectorantă (fluidifică secrețiile bronșice) și diaforetică

Întrebuințări: Infuzie 2% (2 lingurițe de flori la o cană de apă), se administrează în inflamațiile acute și cronice ale bronhiilor și ca sudorific.

Intră in compoziția speciilor pectorale.

Plante medicinale din flora Republicii Moldova (Atlas), Anatolie Nistreanu

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Mărarul. Știați că…

Pelinul. Știați că …

Mărul. Știați că…

Șofranul. Ştiaţi că…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here