Expunerea la lumină artificială poate cauza cancer

0
105

lumina artificialăSupraexpunerea la lumina artificială poate duce la tulburări diverse, de la obezitate şi diabet până la depresie şi chiar cancer, se arată într-un studiu publicat recent, la care au participat ca voluntari persoane care lucrează în ture de noapte.

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Connecticut, efectuat pe 2.000 de bărbaţi, a arătat că muncitorii din tura de noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată. În alt studiu, femeile care lucrau în ture de noapte aveau un risc cu 60 % mai mare de a suferi de cancer la sân. Riscul nu îi vizează doar pe cei care lucrează noaptea.

“Expunerea la lumina artificială în timpul nopţii ar putea fi asociată cu un risc crescut de cancer la sân; poate cauza insomnie, probleme gastrointestinale, schimbări bruşte de dispoziţie şi boli cardiovasculare”, se arată într-un raport ştiinţific, publicat în 2012 de Comisia Europeană.

Un factor de risc semnificativ este şi culoarea luminii.

Astfel, în cadrul unui experiment în care hamsterii au fost expuşi în timpul nopţii la lumină albastră, s-a descoperit că aceştia deveneau din ce în ce mai deprimaţi. Cel mai mic impact asupra dispoziţiei l-a avut lumina roşie.

Această descoperire ar putea fi semnificativă pentru oameni, iar cercetătorii americani recomandă în acest sens folosirea luminii roşii în dormitor.

Acest lucru nu înseamnă că lumina artificială este un lucru rău în sine… Doar nu trebuie folosită în exces, iar oamenii de ştiinţă explică de ce.

– Organismul nostru nu este obişnuit cu lumina artificială a becurilor.

“Problema este că electricitatea a intrat în viaţa noastră abia de curând. Aceasta poate crea confuzie pentru mecanismele interne ale corpului, afectând mai ales ceasul biologic”, explică epidemiologul Richard Stevens, de la Centrul de Sănătate al Universităţii din Connecticut.

–  Lumina artificială îngraşă.

Ceasul biologic controlează, deasemenea, eliberarea unor hormoni precum grelina, insulina şi serotonina. Ele controlează pofta de mâncare, depunerea grăsimilor şi dispoziţia. Din acest motiv dereglarea acestui mecanism produce schimbări în greutate, diabet de tip 2 şi depresie.

– Calculatoarele cauzează insomnie.

“Studiile au arătat că tipurile de lumină din casele oamenilor seara şi radiaţiile emise de computere scad secreţia de melanină”. Acest pigment este responsabil cu inducerea somnului, se precizează într-un articol publicat în American Journal of Preventative Medicine.

Sursa: doctorulzilei.ro

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here