Lumina filtrata prin vitralii

0
1183

vitraliiSimtul estetic al omului se manifesta in diferite conjuncturi si reprezinta o combinatie de foarte multe elemente. La modul cel mai general frumosul este combinatia ideala a elementelor care ne sunt furnizate de natura si a celor pe care la construim cu ajutorul materialelor oferite de aceasta.

Nu putini dintre noi sunt aceia care au poposit intr-o biserica in stil gotic si au fost invaluiti de acea stare de inaltare spirituala data de maratia constructiei si de lumina care patrunde prin ferestrele specifice acestui stil. Aceasta combinatie, aparent simpla face ca totul intr-o asemenea locatie sa aiba ceva special care confera liniste si un sentiment de siguranta.

De ce mi-am inceput mica dizertatie cu biserica in stil gotic?

Azi o sa va vorbesc despre vitralii. O forma de arta care la inceputurile sale a avut o destinatie crestina si cu siguranta a fost inspiratia faurarilor de sticla din Evul Mediu. Ei s-au inspirat de la aurari si de la mozaicari si au reusit sa realizeze o imbinare deosebita de bucati de sticla colorate sustinute in nervuri de  aur.

Lumina filtrata prin aceste opere de arta a dat incaperilor o eleganta deosebita incarcata de un aer misterios si un sentiment inaltator. Lumina imprumuta din culorile sticlei asezata invitralii1 vitraliu si astfel se obtine o atmosferparticulara a spatiului .

La inceputuri ramele in care erau montate vitraliile erau din aur, un material destul de costisitor pe care nu multi isi permiteau sa-l foloseasca, unul din motivele pentru care in timp aceste rame si nervuri se faceau din plumb.

Louis Tiffany a fost designer si artist american prezent in viata in secolul XIX. Tiffany folosea sticle opalescente de diferite culori, care nu erau pictate si le imbina in taieturi complicate. El a realizat un stil unic al vitraliilor adaptate si la abajururile de veioze si alte obiecte ornamentale pentru design interior. Tehnica acestui artist permite realizarea de vitralii in orice forma, la baza ei stand doar imaginatia si creativitatea. Formele pot fi abstracte, moderne, geometrice sau cu elemente din natura, in special flori. Toate acestea se adapteaza stilului unui interior si cu siguranta sunt acele elemente care adauga eleganta si atmosfera deosebita.

Vitraliile au devenit in era moderna elemente care sunt folosite nu numai in biserici si monumente arhitecturale ci si in locuintele personale. Casele sunt frecvent completate cu intrari spectaculoase din sticla, baile au geamuri cu vitralii care realizeaza un ambient deosebit prin jocul de lumini, abajururile prezente pe corpurile de iluminat sunt adevarate creatii de arta prin aplicarea de vitralii deosebite si foarte elegante.

Procedeul folosit in zilele noastre la confectionarea vitraliilor nu difera foarte mult de cel din perioada Evului Mediu, cand vitraliile aducea bisericilor si catedralelor acel aer de maretie. Pe tot parcursul evolutiei lor s-au imbunatatit mai ales tehnicile de taiere si slefuire ale sticlei, pentru care acum se folosesc masini ce au piese diamantate de mare precizie si care au crescut eficienta in prelucrarea sticlei colorate si nu numai.

vitralii2Interesul si mai ales fascinatia pentru combinarea luminii cu sticla colorata o sa faca mereu parte ca realizarea unui interior sa fie cu totul si cu totul speciala. Ne dorim interioare frumoase si confortabile si pentru aceasta vitraliile sunt o alegere ce poate sa ne puna in valoare atat imaginatia cat si simtul estetic.

Va indrum sa va imaginati cum este sa savurati o mancare deosebita, pe care o gasiti aici, intr-o sufragerie cu vitralii…

Cules de Alina Magdici

 Sursa: culturaarta.wordpress.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here