Lumina lui Dumnezeu

0
281

Lumina lui DumnezeuCalea către Lumina lui Dumnezeu – Să cauți necontenit răspunsuri. Dă-ți silința și perseverează chiar dacă uneori nu înțelegi. Cum apare revelația – Lumina divină

În căutarea răspunsurilor

„Un călugăr s-a dus odată la părintele său duhovnicesc și a zis:
– Părinte, eu nu vreau să mai citesc cuvântul lui Dumnezeu!
– De ce? – a întrebat bătrânul.
– Păi nu înțeleg nimic din ce citesc – a răspuns călugărul.
– Fiule – i-a zis atunci bătrânul – oile, când găsesc pășune mănoasă, apucă iarba cu lăcomie și o înghit fără să o mestece. Singura lor grijă este să bage în ele cât mai mult, și abia pe urmă o rumegă. Și tu, cât ai vreme și putință, citește cât mai mult dumnezeieștile cărți și cele ce ți se par acum întunecate o să-ți fie pe urmă limpezi: ori cercarea dobândită prin citire va începe să te lămurească, ori vei afla de la părinții și învățătorii bisericii, ori, în sfârșit, dacă nu va fi chiar nimeni care să te lămurească, te va lumina Dumnezeu Însuși.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, editura Sophia, 2016

Soluția pe care ți-o dau aceste căutări

După cum copilul nu pricepe toate cuvintele decât pe măsură ce își îmbunătățește vocabularul tot astfel și adultul ajunge să învețe cu cât citește mai mult sau cu cât experimentează diverse lucruri. Chiar dacă aparent nu înțelegi, este bine să îți dai silința, să perseverezi, să continui să pui cărămidă după cărămidă pentru a definitiva un edificiu, mintea ta, prin care vei fi mereu la adăpost.

În construcția noastră spirituală intră emoțiile, trăirile, cunoștințele, experiențele, oamenii de care suntem înconjurați, lecturile noastre. Ele vin pas cu pas, fără motiv precis. Însă, ajungem să le înțelegem și să le percepem însemnătatea pe măsură ce trăim. Câteodată ele vin chiar ca o revelație, ca un deja vu. Alteori ca o luminare divină, ca o limpezire și clarificare a unor fapte pe care înainte nu le înțelegeam. Să aduni informații și să te pregătești zi de zi ca la școală, să fii deschis la experiența, povețele altora și la pildele date de înțelepți te ajută să crești. Te ajută să te dezvolți necontenit și să evoluezi puțin câte puțin spre desăvârșire.

Revelația – Lumina lui Dumnezeu

Dacă toți am fi preocupați să luăm doar cât înțelegem pe moment din ceea ce studiem nu am mai progresa. Am rămâne în același stadiu, ba, mai mult, am involua. Pentru că pe măsură ce înaintăm în vârstă, după cum arată studiile în domeniu, începem să uităm. Așadar, cum pentru a crește trebuie să ne hrănim, tot astfel pentru a continua evoluția trebuie să ne informăm din ce în ce mai mult. Să ne hrănim spiritual.

Pilda aceasta îl lămurește pe călugăr prin exemplul oilor. Eu am folosit exemplul copiilor de școală, tu o poți explica în felul tău. O concluzie se remarcă aici: „unde nu va fi nimeni să te lămurească, te va lumina Dumnezeu Însuși”. Și nu de puține ori am simțit această Lumină, ca și când răspunsul la căutările mele ar fi fost tot timpul în fața mea, iar eu am fost prea oarbă să-l văd. Astfel vine o revelație, ca un văl ce ți se ia de pe ochi și vezi deodată totul mult mai clar decât oricând.

Te invit să citești și pilda despre Prietenie.

Mihaela Mușetescu