Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România, sâmbătă seară

0
93

207159_639227189426195_266149656_nO delegaţie a Patriarhiei Române va aduce, sâmbătă seară, la Bucureşti, Lumina Sfântă de la Ierusalim, după care trei avioane de mici dimensiuni vor pleca de pe Otopeni pentru a duce lumina la Suceava, Satu Mare, Cluj-Napoca şi Timişoara. Tradiţia Patriarhiei de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de Patriarhul Daniel.

Delegaţia, coordonată de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va ajunge pe Aeroportul Otopeni, cu Lumina Sfântă, sâmbătă în jurul orei 19.00, cu o cursă charter. Din delegaţie mai fac parte: Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, Paisie Teodorescu, consilier patriarhal, informează un comunicat al Patriarhiei.

Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării vor trimite delegaţi la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, la salonul oficial, sâmbătă, în jurul orei 19.00, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi preoţilor şi credincioşilor.

De pe Aeroportul Otopeni, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare, cu escală la Cluj-Napoca, şi Timişoara, pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din restul ţării.

Una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare, la prânz, urmată de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.

Minunea de la Sfântul Mormânt

Sâmbătă dis-de-dimineaţă, după slujba Prohodului, toate luminile şi toate candelele din Sfântul Mormânt şi din biserica în care se află acesta se sting, se aşează vată curată pe piatra de deasupra mormântului, apoi se pecetluieşte uşa mormântului în faţa clerului şi a întregii mulţimi cu două panglici de pânză albă, cu peceţi din ceară la capete, aşezate încrucişat. Din acest moment, poliţiştii israelieni păzesc Sfântul Mormânt. În biserica devenită neîncăpătoare, se află mii de oameni, veniţi din toate colţurile lumii, pentru a vedea minunea, povestesc cei care au fost martori la acest eveniment.

Patriarhul, îmbrăcat numai în stihar, veşmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă, intră în paraclisul Sfântului Mormânt, în timp ce un diacon ţine un potir de aur foarte preţios şi aşteaptă la uşă.

La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi face rugăciunea tainică. Totul se petrece în tăcere, toată lumea aşteptând emoţionată Sfânta Lumină. Numai arabii creştini aleargă prin biserică, bătând din palme, şi, cu voci puternice, roagă pe Dumnezeu în limba lor să vină lumina.

Stropii de lumină albă-albăstruie

Apoi, o adiere lină se simte pe deasupra pietrei Sfântului Mormânt. Adierea dispare, pe piatră încep să apară stropi de lumină albă-albăstruie, iar patriarhul Ierusalimului “adună lumina cu mâinile şi o aşează în vasul de aur”. Luând două buchete de lumânari, patriarhul le aprinde, din vas, şi strigă: “Veniţi de primiţi Lumina!”, mai povestesc cei care au trăit această experienţă.

Toate clopotele sună, iar patriarhul este ridicat pe mâini de către credincioşi şi purtat prin toată biserica, până la altar, împărţind Sfânta Lumină mulţimii. Vasul cu lumineă este dus de diacon în altar, aceasta fiind păstrată până la următorul Paşte. Delegaţia română prezentă la Sfântul Mormânt ia lumină pe care o aduce apoi în ţară.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here