Lungmetrajul românesc “Quod Erat Demonstrandum”, în competiţia Festivalului de Film de la Roma

0
88

Pelicula “Quod Erat Demonstrandum”, cu titlul iniţial “Evadarea”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, va avea premiera mondială în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie), fiind unul dintre cele 18 titluri care intră în cursa pentru trofeele evenimentului.

andrei gruzsniczki“Quod Erat Demonstrandum” intră în competiţia festivalului alături de filme ca “The Mole Song”, în regia Takashi Miike, “Seventh Code”, de Kiyoshi Kurosawa, “Her”, noua peliculă a lui Spike Jonze, şi “Another Me”, de Isabel Coixet.

Filmul lui Andrei Gruzsniczki este singura producţie românească care intră în cursa pentru trofeele festivalului.

Aflat la a opta ediţie, Festivalul Internaţional de Film de la Roma îl are în frunte pe Marco Müller, fostul director artistic al Festivalului de la Veneţia, cel care realizează selecţia. Preşedintele juriului competiţiei este regizorul american James Gray.

“Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie, fiind primul film realizat pe peliculă alb-negru de la “Moromeţii” (1988) până în prezent. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile.

Pelicula ORWO alb-negru, mai costisitoare decât cea obişnuită, este adusă special din Germania şi procesată la Budapesta, în România neexistând laboratoare echipate pentru acest lucru. “Am ales alb-negru pentru că am vrut să surprindem griurile epocii comuniste, aşa cum ni le amintim noi. Vivi Drăgan Vasile a ales pelicula alb-negru şi nu o conversie din color în alb-negru, pentru că acest tip de peliculă traduce altfel culorile în griuri”, a explicat producătoarea Velvet Moraru, de la Icon Production.

Drama psihologică “Quod Erat Demonstrandum”, scrisă şi regizată de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului Comunist. Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa – şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogăşanu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Tora Vasilescu, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul “Cealaltă Irina”, este şi autorul scenariului.

Dana Bunescu semnează montajul filmului, Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu, creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj şi coafuri s-au ocupat Miruna Panaitescu, Dana Angelescu şi Adelina Popa.

Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80.

Filmul “Quod Erat Demonstrandum” este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele “Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

Sirsa: Mediafax

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here