Arta ceramicii și pietrei la indienii Americii de Nord

0
218
lutul-olariiCei dintâi olari apar la indienii Americii de Nord concomitent cu dezvoltarea agriculturii.

Se pare că la început lutul a fost folosit pentru a căptuși coșuri de nuiele. Scos din această împletitură el devenea un recipient independent. In el nu se putea păstra apă.  El era bun de folosit pentru materiale solide, precum porumbul; pe atunci indienii nu cunoșteau încă procedeul arderii vaselor de lut.

Mai târziu, când au deprins iscusința meșteritului în lut, vasele făurite de ei erau mai mult niște sculpturi  modelate cu artă.

Ei nu foloseau roata olarului, ci lucrau lutul dintr-o spirală ce urca încet și era netezită cu abilitate.

S-au descoperit relativ puține vase întregi din lut. Populațiile indiene aveau unele obiceiuri (de pildă la înhumări și incinerări), când vasele de ceramică erau sparte (pentru a le ˶ucide˝ simbolic).

Totuși, s-a stabilit că ei știau să utilizeze cu mare rafinament alternarea spațiilor mate cu cele lucioase și o gamă cromatică armonioasă.

Cu timpul, au făurit din ceramică și obiecte artistice și de podoabă. Avem exemplele: statuete cu chipuri de oameni și jivine fantastice; animale purtând pe spate oale de diferite dimensiuni decorate cu motive geometrice, colorate îndeosebi în brun, negru și roșui, apoi păpuși, măști folosite la diferite ceremonii etc.

Uneori, pentru a conferi durabilitate și un plus de frumusețe, au recurs la dăltuirea lor în piatră sau steatită, turcoaze etc, așa cum s-a dovedit prin exemplare extrase din tumuli funerari. Unele datau cu sute de ani înaintea erei noastre: efigii, discuri incizate, pandative, măști.

“Magazinul Curiozităților Lumii”, Claudiu Vodă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here