M-am născut ortodox, voi rămâne ortodox

0
289

M-am născut ortodoxM-am născut ortodox şi aşa am rămas. Nu, nu eu am ales ortodoxia, ci ea m-a ales pe mine. M-am pomenit în ortodoxie şi atâta tot.

Icoana nu este un simplu lemn sau idol, cum spun „pocăiţii”, ci ea exprimă o realitate, o prezenţă harica, fiind sfinţită şi astfel scoasă din celelalte lucruri profane. O fotografie cu chipul mamei nu este numai o hârtie, o amintire… Ea este o prezenţă vie aşa cum o ştiai din copilărie, o frumoasă aducere aminte. Mai mult, fără icoana nu se poate vorbi de ortodoxie. Aşa cum, spre exemplu, „Bucură-te!”, nu este un îndemn la bucurie, ci este un salut, în special, la acatiste acesta înseamnă: te salut, te cinstesc.

Ortodoxia înseamnă simplitate, o viaţă cu sfială faţă de lucrurile sacre. De pildă, nu poţi avea pe un perete o icoană şi pe celălalt perete un nud. Aşa ceva nu merge la ortodoxie. Trăirea credinţei ortodoxe înseamnă să ţinem de regulile bisericeşti, în sensul că ţinem post când spune biserica, nu când vrem noi. Viaţa ortodoxă înseamnă viaţa evlavioasă, atitudine profund creştină, bunăcuviinţă, modestie, cumpătare în toate, mărturisirea credinţei mai mult prin atitudine şi exemplul personal.

Ortodoxia da sens vieţii, deoarece m-am născut ortodox.

Ea ne ajută să ne cunoaştem pe noi înşine; ne ajuta să iubim pe aproapele nostru, să trăim în pace cu toată lumea indiferent de religie. Ortodoxia înseamnă comunicare prin tăcere cu Dumnezeu şi cu semenii noştri. Creştinul ortodox nu se retrage, nu se izolează, ci din contră se angajează plenar în viaţă, toate le face cu plăcere şi cu dragoste şi tot timpul cu gândul la Iisus Hristos. Ortodoxia nu convinge, ea ademeneşte, te copleşeşte şi te îmbăta cu esenţă şi originalitatea frumuseţilor ei. Să avem, aşadar, mintea trează şi inima curată tot timpul. Amin!

Sursa: Manastirea Prislop

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here