POVEȘTI DE VACANȚĂ – Legenda macului

0
236

MaculO poveste cu o floare – Macul alb care a căpătat culoarea roșie de la sângele Mântuitorului – Semnificațiile macului – Citate din Sfânta Scriptură în care apare floarea de mac

O legendă povestește că și florile l-au plâns pe Iisus când a fost răstignit. Când au văzut mulțimea care îl urma pe drumul spre Golgota, ele au ridicat petalele, curioase să afle ce se întâmplă. Macul, care era alb imaculat la acea vreme, a aflat de la un fluturaș ce se întâmplă și le-a spus și celorlalte flori.
– Răutatea oamenilor nu are limite. Fiul Domnului va fi răstignit.
Iisus a trecut chiar atunci pe lângă câmpul cu flori, iar din trupul Său a căzut o picătură de sânge. De atunci, macul și-a schimbat culoarea.

Macul de grădină – Semnificații și citate din Sfânta Scriptură

Macul are semnificații morale. Floarea apare în parabola lucrătorului și trasează un îndemn la bună judecată și bună rânduială. În Egipt, macul era cultivat cu 1100 de ani înainte de nașterea Mântuitorului. A fost cultivat în Grecia antică și Roma antică, răspândindu-se ulterior în toată lumea. Frunzele și capetele lui sunt narcotice, iar floarea a simbolizat multă vreme moartea. Preparatele din mac de grădină sunt pe lista celor mai periculoase droguri. Substanțele alcaloide conținute de plantă sunt folosite pentru fabricarea morfinei și a heroinei. Deși este interzisă folosirea acestor substanțe, unele persoane le folosesc. Utilizarea lor duce la pierderea personalității, la decădere fizică, morală și, de multe ori, la un sfârșit tragic.

Parabola lucrătorului – „Oare toată ziua va ara cel ce ară? Sau nu-și va pregăti sămânța mai înainte de a-și lucra pământul? Oare, atunci când îl mărunțește, nu va semăna puțin mac sau chimen, iar după aceea va semăna grâu și orz și mei și hrișcă în hotarele tale? Astfel vei fi tu certat de judecata lui Dumnezeu și te vei veseli. Că nu cu greutate se curăță macul, nici cu roată de car se bate chimenul, ci macul se scutură cu bățul, iar chimenul se mănâncă cu pâine.” (Vechiul Testament, Isaia, 28:23 – 27)

Te invit să citești și Povești de vacanță – Legenda ciocârliei.

Legendă auzită și repovestită de…

Mihaela Mușetescu