Mai multe zone din Brazilia prezintă un risc ridicat la febra Dengue

0
129

Mosquito

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un “sistem de avertizare timpurie” pentru a alerta autoritățile asupra focarelor de febră Dengue, în timpul Cupei Mondiale din Brazilia.

Analiza publicată în The Lancet Infectious Diseases estimează că sunt mari șanse de declanșare a unor focare de infecție de boală provocată de țânțari. Ei spun că riscul este suficient de mare pentru a justifica o avertizare de alertă ridicată în trei zone: Natal, Fortaleza și Recife .

Aproximativ un milion de fani sunt așteptați să călătorească în (cele) 12 orașe diferite care găzduiesc meciuri (ale) Cupei Mondiale, ce se va desfășura între 12 iunie și 13 iulie, în acest an.

Brazilia a înregistrat între anii 2000 și 2013 mai multe cazuri de febră dengue decât oriunde altundeva în lume, cu mai mult de şapte milioane de cazuri raportate.

Dengue este o infecție virală care se transmite la oameni de către ţânţari.

Răspândirea  febrei dengue se face de țânțarul Aedes aegypti care e purtătorul acestui virus ce provoacă febra. Febra Dengue este o boală care se manifestă mai ales în zonele tropicale din America de Sud, Africa sub-sahariana, India şi Asia de Sud-Est. Ea este provocată de un virus transmis de ţânţarii din specia Aedes. După 1–2 zile de incubaţie, boala se manifesta prin febra foarte mare, dureri la nivelul articulaţiilor şi pete roşiatice la nivelul pielii. Nu există tratament specific împotriva acestei boli, iar mortalitatea se ridica la circa 50%.

Ecranele de protecție, aerul condiționat și utilizarea de insecticide pot reduce riscul de a fi înțepat.

Sistemul de avertizare timpurie acoperă 553 “microregiuni” din Brazilia .

Echipa de cercetători a adunat date din vreme ploioasă și diferite temperaturi (inregistrate) între 1981-2013, precum și date despre densitatea populației și altitudine.

Riscul de febră dengue este scăzut în Brasilia, Cuiaba, Curitiba, Porto Alegre și Sao Paulo. Cu toate acestea, ele prevăd că există o șansă mai ridicată de medie a nivelurilor de risc Dengue în Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador și Manaus.

“Începând de acum călătorii, în special cei participanți la meciurile ce se vor desfășura în orașele cu risc crescut, se pot întoarce acasă cu boala Dengue. Cei care se vor întoarce acasă cu stări de rău să caute să se trateze. Medicii trebuie să fie conștienți de bolile febrile ce le pot căpăta spectatorii Cupei Mondiale!” – a declarat David Harley și Elvina Viennet, cercetători la Universitatea Națională din Australia – Canberra.

Cele trei orașe cu cea mai crescută rată de risc cu virusul Dengue sunt Natal, Fortaleza și Recife.

Dr Rachel Lowe de la Institutul Catalan de Științe climatice în Barcelona, Spania, care a condus cercetarea, a declarat: “Preocupările recente despre febra Dengue în Brazilia, în timpul Cupei Mondiale, au făcut dramatice primele pagini ale ziarelor, dar aceste estimări s-au bazat exclusiv pe mediile unor cazuri din trecut. Posibilitatea unui mare focar de febră Dengue în timpul Cupei Mondiale, capabil să infecteze și să răspândescă boala si în ţările de unde proveneau vizitatorii, depinde de o combinație de mai mulți factori, precum un număr foarte mare de ţânţari, o populație predispusă, precum și o rată ridicată a contactului țânțar – om”.

Sursa: bbc.com, tradus de Petronela Gianina

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here