Patriarhul Daniel: Maica Domnului este icoana vie a Bisericii

0
180

Maica Domnului este icoana vie a Bisericii,Maica Domnului este icoana vie a Bisericii, care străjuieşte întreg anul bisericesc, a afirmat, duminică, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit la Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală.

În ziua Naşterii Maicii Domnului, Întâistătătorul BOR a evidenţiat “legătura tainică” dintre Sfânta Cruce şi Maica Domnului, evidenţiind faptul că, atunci când Hristos se afla răstignit, Mântuitorul i-a cerut mamei sale să devină maică a ucenicului său Ioan, aflat, alături de aceasta, lângă cruce.

“Prin aceasta Maica Domnului devine maică spirituală a tuturor creştinilor, din maică după trup a lui Hristos, primind vocaţia de a fi maică duhovnicească”, a spus Patriarhul.

El a explicat că sărbătoarea naşterii Maicii Domnului a fost rânduită pe 8 septembrie, pentru că această cifră semnifică veşnicia, infinitul.

De asemenea, Patriahul Daniel a arătat că Maica Domnului străjuieşte anul bisericesc, naşterea sa fiind sărbătorită în septembrie, la începutul acestuia, iar adormirea în august, în ultima lună a anului bisericesc.

În contextul marcării Duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, în predica rostită la Catedrala Patriarhală, înaltul ierarh ortodox a reliefat importanţa crucii în viaţa Bisericii şi a credincioşilor, afirmând că ea este “semnul iubirii smerite şi jertfelnice a lui Hristos care învinge păcatul şi Moartea”.

Patriarhul a amintit astfel numirea crucii “cea de viaţă făcătoare”, “lumina vieţii creştine”. Maica Domnului este icoana vie a Bisericii.

“Tăranul ortodox o aşează pe porţile curţilor, sfinţind spaţiul şi timpul său”, la răscrucea drumurilor, la izvor, pe pâine, înainte de a o băga în cuptor, ori pe mormintele celor dragi, Hristos fiind “calea”, “apa cea vie” şi “pâinea” şi speranţa spre înviere a acelora care-i urmează chemarea.

Credincioşii ortodocşi şi catolici prăznuiesc duminică Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, aşa cum este numită în popor prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc care a început la 1 septembrie.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here