Majoritatea spune: ,,trebuie să văd ca să cred“

Hristos îți spune: ,,trebuie să crezi ca să vezi“

0
170
tomaHristos îți spune: ,,trebuie să crezi ca să vezi“
Hristos îți spune -Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios. (In 20, 27)

Majoritatea dintre noi suntem precum spune vorba din popor: ,,Toma necredinciosul”. Mulţi vrem să vedem semne şi minuni, să vedem îngeri, să vedem sfinţi, să vedem pe Măicuţa Domnului, pe Domnul Iisus Hristos cu ochii trupeşti, nu numai cu ochii sufleteşti, să vedem Raiul, să vedem iadul, ca să credem cu adevărat în existenţa acestora. Cât suntem de necredincioşi şi nu conştientizăm că pierdem fericirea de care se învrednicesc cei ce cred fără să vadă, aşa cum a spus Mântuitorul Hristos: ,,Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!“

Când crezi cu adevărat, fără nicio urmă de îndoială, nu mai eşti orb spiritual

Hristos îți spune -Când crezi, aşa cum a spus Mântuitorul Hristos, vezi şi patimile Lui. Vezi şi Învierea Sa, vezi şi că El e iubire, vezi pe Bunul Dumnezeu în orice fir de iarbă, în orice om, în tot ce te înconjoară. Dacă crezi cu adevărat, Bunul Dumnezeu în marea Sa milostivire. Și marea Sa iubire îţi umple inima de Harul Sfânt, Care te ajută să vezi şi îngeri. Să guşti din dulceaţa Raiului de aici pe pământ.

Dacă crezi, totul e posibil cu ajutorul Bunului Dumnezeu. Dacă crezi, mereu te vezi ACASĂ, spunând cu iubire şi evlavie : ,,Domnul meu şi Dumnezeul meu!”.

Oare de ce suntem atrași atât de mult de spectacol, de senzațional?

Hristos îți spune -Oare de ce suntem atrași de falsele minuni care au loc în afara spațiului Bisericii, în afara spațiului Învierii Lui Hristos?  Oare de ce vrem să vedem mereu minuni în jurul nostru? Și să trăim noi înșine minuni, ca să ni se întărească credința? Ca să dispară îndoiala existenței Lui Dumnezeu? Și atunci când ele se întâmplă într-un mod autentic nu le vedem? Oare de ce nu conștientizăm, că orice zi primită în dar de la Bunul Dumnezeu e o minune? Oare de ce nu conștientizăm, că nu suntem niciodată singuri, că Hristos e mereu cu noi, e în mijlocul nostru?

Avem obiceiul să cârtim în necazuri şi nevoi

Hristos îți spune -Spunem că Dumnezeu ne-a uitat şi că nu-I pasă de noi. Dar dacă L-am iubi din toată inima şi cu toată fiinţa noastră, ne-am da seama că ne întinde mereu o mână de ajutor. Un colac de salvare, ne trimite ,,îngeri pazitori’’ (un prieten, duhovnicul, un străin cu inima iubiroare şi caldă. Ca să ne poarte şi ei în braţe atunci când am obosit de atâta mers pe drumul greu al vieţii). Dumnezeu e peste tot în jurul nostru, dar noi nu conştientizăm acest lucru. Aşteptăm semne şi minuni, aşteptăm să ni se înfăţişeze în vise. Aşteptăm să visăm și să vedem  îngeri, dar nu pricepem că îngerii Lui Dumnezeu ne apar mereu. Sub înfăţişarea unui binefăcător, a unui om obişnuit, care ne este alături în încercări şi greutăţi.

Oare de ce nu conștientizăm, că Botezul nostru e o minune, că morți am fost și am înviat?

Hristos îți spune -Născându-ne cu păcatul strămoşesc, am primit Lumina credinţei prin Taina Sfântului Botez. Poarta de intrare în Împărăţia Cerurilor. Prin urmare să ne gândim totdeauna cu bucurie la faptul că am primit Botezul creştin. Că suntem botezaţi în Biserica drept-măritoare. Să ne gândim, așadar, că Biserica este cerul care s-a deschis pentru noi. Că putem fi în cerul cel de pe pământ dacă trăim cu adevărat o viaţă de creştin. Aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel: ,,Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi îmbrăcat’’ (Galateni 3, 27). Botezul nostru e o minune, fiindcă am devenit cetățeni ai Cerului. Așadar, să ne străduim să se vadă  îmbrăcămintea noastră de creştini autentici. Să avem grijă ca Haina primită la Sfântul Botez să rămână mereu albă și luminoasă.

Să ne străduim să se vadă Domnul Iisus Hristos în viaţa noastră, în întreaga noastră fiinţă

Hristos îți spune -Oare de ce nu conștientizăm, că pentru a trăi și vedea minuni adevărate, trebuie să ai o credință puternică? o credință sănătoasă, o credință care să mute și munții din loc? Trebuie să fii un om înviat cu Hristos, trebuie să rămâi ancorat mereu în spațiul Bisericii Lui Hristos. Trebuie mereu să Îl cauți pe Hristos Cel înviat și să-L urmezi cu credință.

Oare este cineva care nu a dorit să fie martorul unei minuni? Nu știu, eu însă recunosc, cu multă sinceritate că am dorit de multe ori să fiu martora sau protagonista unor minuni. De ce am dorit aceasta? Uneori, pentru a avea certitudinea că sunt iubită și ocrotită de Bunul Dumnezeu. De Măicuța Sfântă, de prietenii și casnicii Mântuitorului Hristos, Sfinții și Muceniciii Săi. Fiindcă mă simt de multe ori ca un copil care tânjește după iubire. Și așteaptă să i se arate mereu că este iubit, ca să aibă încredere că nu e singur.

Dumnezeu  există cu adevărat,  nu e doar o poveste existența Sa

Hristos îți spune -Și astfel să dobândesc curajul de a-L mărturisi cu tărie pe Domnul meu drag. Uneori, pentru a nu-mi pierde nădejdea la mântuire cred că mă voi numără printre oile Lui Hristos. Fiindcă atunci când are loc o minune autentică, sufletul se curăță de toată întinăciunea. Se curăță de toți solzii greșelilor, păcatelor și patimilor. Care l-au ținut încorsetat în capcana necredinței și a tuturor răutăților.

E extraordinar când conștientizăm, că minunea pe care trebuie să o dorim e prezența Lui Hristos în inima noastră

Hristos îți spune -Nicio minune nu e mai mare, decât cercetarea inimii noastre de Domnul Iubirii. Părintele Munteanu Petru a spus, că: ,,Realitatea se află în interiorul nostru. Ea reprezintă un tot în care este inclus Dumnezeu și toate cele văzute și nevăzute.’’ Așa este, și  fericiți sunt cei care conștientizează acest fapt. Fericiți sunt cei care nu aleargă după false minuni și își trăiesc întreaga viață ca o minune. Își trăiesc viața lucrând fapte frumoase și plăcute Bunului Dumnezeu. Și se aseamănă măslinilor cu rod bogat. Sau corcodușilor de la parohia Săvinești, județul Neamț, și nu smochinului uscat și fără roade.

Fericiți sunt cei care trăiesc toate Sfintele Taine ale Bisericii ca pe niște minuni autentice

Hristos îți spune -Care le înveșmântă sufletul în haina bucurei ca rod al Duhului Sfânt. În haina credinței autentice. Fericiți sunt cei care au o credință puternică ce nu depinde de numărul minunilor la care au luat parte. Fericiți sunt cei care strigă din tot sufletul: ,,Cred Doamne! Ajută necredinței mele!”

De ce am mai dorit să fiu protagonista unor minuni?

Hristos îți spune -Și pentru a hrăni mândria și fariseismul din mine, pentru a crede, că pe mine Dumnezeu mă iubește mai mult decât pe alți copii ai Săi. Că am mai mulți talanți decât semenii mei, că am mai multe virtuți decât cei din jurul meu.  Cât de mult râde diavolul de mine când doresc minuni în viața mea. Ce oarbă spiritual sunt, când sunt doritoare de senzațional, când doresc să simt atingerea unor îngeri cu aripi de lumină și iubire. Când eu sunt un înger căzut, cu aripi întunecate de mândria și egoismul meu! Ce oarbă spiritual sunt, când mă cred vrednică să văd cu ochii trupești pe Hristos. Pe Maica Domnului, pe Sfinții și pe Mucenicii din Cer! Ce oarbă spiritual sunt, când vreau să simt dulceața Harului Sfânt în inima mea. Când eu nu m-am învrednicit de virtutea rugăciunii, când rugăciunea nu a devenit tot una cu respirația mea. Când sunt străină de iubire și de toată fapta cea bună!

Așadar, de multe ori sunt oarbă spiritual, de aceea Îl rog pe Bunul Dumnezeu să mă ierte pentru necredința mea

 Hristos îți spune -Doamne, ajută-mă să Te cunosc, să Te iubesc, să Te mărturisesc, să Te slăvesc, să cred în Învierea Ta! să cred cu putere în Tine fără să mă îndoiesc nicio clipă, că Tu ești: Calea, Adevărul, Viața! Doamne, ajută-mă să mă întâlnesc mereu cu Tine! Doamne, ajută-mă să Te caut mereu în spațiul Bisericii Tale! Doamne, ajută-mă să îmi păstrez mereu curată Haina Sfântă a Botezului! Doamne, ajută-mă să cred ca să văd și să nu vreau să văd ca să cred! Doamne, ajută-mă să nu mai fiu necredincioasă, ci credincioasă. Și să spun mereu ca Apostolul Toma: ,,Domnul meu şi Dumnezeul meu!” Doamne ajută-mă să mă mântuiesc și să devin cetățeană a Cerului, de aici de pe pământ! Amin!

Cristina Toma

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here