Majoritatea ţărilor din Europa au renunţat la bătaie ca mijloc de educaţie şi corecţie

0
250

violenta-copilPână în prezent, 27 dintre cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei au adoptat o legislaţie care interzice în orice împrejurare aplicarea unor pedepse corporale copiilor, însă unele, printre care Franţa, ţin la “dreptul de pedepsire” în cadru familial, relatează France Press.

Consiliul Europei urmează să va pronunţa cu privire la o reclamaţie a unui ONG britanic ce reproşează legislaţiei franceze că nu interzice total pedepsele corporale aplicate copiilor, fapt ce ar putea relansa dezbaterea pe această temă în Franţa.

Suedia, promotor al modelului de educaţie al “parentalităţii pozitive”, care exclude şi cea mai neînsemnată pedeapsă fizică, a fost primul stat ce a legiferat acest lucru la nivel european şi chiar mondial, în 1979. Exemplul a fost urmat de alte ţări nordice, cum ar fi Finlanda în 1983 şi Norvegia în 1987. Următoarele ţări care au adoptat un sistem de educaţie fără pedepse corporale aplicate copiilor au fost Austria (1989), Cipru (1994), Danemarca (1997), Letonia (1998) şi Croaţia (1999).

Mişcarea s-a accelerat la începutul noului mileniu, primele care s-au alăturat statelor unde fuseseră interzise pedepsele fizice fiind Germania şi Bulgaria, ambele în anul 2000. Ele au fost urmate de Islanda (2003), Ucraina şi România (2004), Ungaria (2005), Grecia (2006), Olanda, Portugalia şi Spania (toate trei în 2007).

În 2008 a fost rândul Republicii Moldova, al Luxemburgului şi Liechtensteinului, iar în 2010, al Poloniei şi Albaniei. Lista a fost completată de Republica Macedonia (2013), Malta, San Marino şi Estonia (2014).

În schimb, în alte ţări europene, ca Franţa, se interzic pedepsele fizice la şcoală, fără ca acestea să fie general respinse. Cazul Italiei este deosebit: în 1996, Curtea Supremă de Casaţie a interzis orice pedeapsă corporală aplicată copiilor, inclusiv în cadrul familiei, dar această prevedere nu a fost trecută într-o lege.

În unele state din Consiliul Europei se discută încă despre o evoluţie a legislaţiei în acest sens: este cazul, de exemplu, al Armeniei, Azerbaidjanului, Sloveniei sau Lituaniei.

Franţa face parte din ţările cele mai reticente în privinţa unei modificări a legislaţiei pe această temă, alături de Belgia, Marea Britanie, Irlanda şi Rusia.

În plan global, 17 state de pe alte continente decât Europa au interzis orice pedeapsă corporală aplicată copiilor, majoritatea aflându-se în America Latină, America Centrală şi Africa, încheie AFP.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here