Mamele de băieți – „o specie aparte”

0
693

mama-baietiUn subiect destul de delicat ce stârnește deseori controverse este cel ce analizează în detaliul comportamentul și atitudinea mamelor, în special a celor de băieți, fiindcă doamnele ce au băieți sunt o specie aparte, ne spun psihologii.

Uneori, o mamă de băiat este pusă în fața faptului împlinit: băiatul ei a crescut și nu mai este necesar să-l ocrotească, precum „o cloșcă ce își protejează puiul”. Este drept că sentimentele mamei nu se vor schimba niciodată și este absolut normal să se întâmple așa, dar odată ce copilul înaintează în vârstă este recomandat să se detașeze de instinctul său protector și să încerce să ofere băiatului ei posibilitatea de a gândi, acționa și a alege conform liberului arbitru.

Într-o lume haotică în care adesea valorile sunt confundate cu non-valorile, mamelor li se recomandă să-și crească băieții în spiritul responsabilității și a bunului simț. Astfel, comportamentele violente trebuie evitate cu orice preț.

În zilele noastre, tot mai des societatea ridiculizează bărbații care plâng și încurajează duritatea și violența. Ei bine, pentru a crește o persoană de sex masculin în spiritul unui sistem de valori complex, mamele nu trebuie să încurajeze nici violența, nici lipsa de respect. Iar în ceea ce privește „băieții care plâng”, mamele trebuie să le insufle acestora că este în regulă să-și exteriorizeze sentimentele. Nu este nici o rușine; mai mult de cât atât se spune că și bărbații plâng câteodată.

Clișee ce afectează foarte mult dezvoltarea psihoemoțională a băieților, imposibilitatea de a-și exprima sentimentele și încurajarea că a fi bărbat înseamnă a lovi și a fi violent sunt aspecte ce trebuie înlăturate definitiv din mintea individului masculin.

Mai mult decât atât, cei cei uzează de violență în sânul familiei și nu-și exprimă în cuvinte nemulțumirile și doleanţele sunt acele persoane care au probleme serioase cu relaționarea cu cei din jur: le este imposibil să comunice și astfel devin introvertiți.

O altă recomandare pentru mamele de băieți este aceea de a-i încuraja să fie creativi, să dea frâu liber imaginației, chiar dacă stereotipul bărbatului este acea persoană rigidă, responsabilă cu o gândire critică și rațională.

Societatea tinde să împartă sexele în două categorii: fetele sunt cele preocupate de muzică, dans, artă, literatură; iar băieții sunt cu sportul și mașinile. Aspect total greșit, fiindcă a fi bărbat nu înseamnă a nu știe să picteze, să modeleze, să facă muzică ori dansuri. Încurajând aceste activități îi putem dezvolta și acestuia abilități și competențe ce poate îi vor fi de folos în viață.

A începe ziua cu o formulă de salut politicoasă, a deschide ușa unei femei, a oferi o floare sunt lecții pe care un băiat trebuie să le deprindă de la educația oferită de mamă. A fi curtenitor și a avea bunele maniere cu el mereu sunt aspecte ce stau la temelia construirii unui sistem de principii și valori ce-l vor ghida toată viața.

O altă accepțiune ce nu trebuie pierdută din vedere este capacitatea de a ști să piardă uneori. Astfel, fiind mai competitivi, băieţilor le lipsește răbdarea de a lua lucrurile ca atare și de a accepta înfrângerile. Responsabilitatea și urmărilor faptelor sale trebuie să se afle printre prioritățile faptelor sale, chiar dacă vor mai exista și momente în care victoria nu va fi pe primul plan.

Chiar dacă societatea în care trăim este adesea guvernată de stereotipuri și clișee de tipul femeile se plâng mereu de comportamentul bărbaților, nu trebuie să pierdem din vedere un aspect primordial: acei bărbați au la bază educația oferită de, o femeie ca noi.

Așadar, oferirea de modele demne de urmat, cum ar fi tatăl, bunicul sau alte influențe masculine din familie sau prieteni, contribuie la transformarea băiatului mamei într-un soț și tată remarcabil.

Tot mamelor le revine sarcina de a le oferi băieților ocazia să ajute pe alții, să fie empatici, să se pună în pielea celor din jur și să își dezvolte inteligența emoțională – acest lucru îi va fi de folos de-a lungul întregii vieți, în relațiile cu ceilalți, sunt de părere cei de la http://baby.unica.ro.

A pune mereu întrebări legate de ceea ce se întâmplă în jurul lor și a analiza întâi o problemă și apoi a acționa este un alt aspect foarte important. Se știe de predilecția bărbaților spre acțiune și de impulsivitatea acestora, motiv pentru care este recomandat să pună întrebarea „de ce” înainte de orice acțiune.

Iubirea de mamă nu se poate compara cu nimic în această lume, tocmai de acea afecțiunea acesteia are un rol important în construirea unui caracter frumos. Dar atenție, drăgălășenia și iubirea nu trebuie să depășească limitele, fiindcă atunci se poate trece foarte ușor în altă extremă (după cum am amintit în primele rânduri, protejarea exagerată a puiului poate avea influențe negative asupra dezvoltării personale a copilului).

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here