Cele mai frumoase mănăstiri din Oltenia

0
1367
Sunt lăcaşuri ridicate deopotrivă de domnitori şi de oameni simpli care au simţit că trebuie să îi mulţumească lui Dumnezeu prin ceva măreţ.
Mănăstirea Polovragi

Mănăstirea se află pe şoseaua dintre oraşele Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea. Frumuseţea lăcaşului este anunţată de o superbă poartă masivă din lemn, sculptată excepţional şi acoperită cu şindrilă.Biserica actuală datează de la mijlocul secolului al XVII-lea. Lăcaşul a fost restaurat în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, când i-a fost înălţată turla şi i-a fost adăugat un pridvor în stil brâncovenesc.

Biserica mânăstirii, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” este ridicată în stil bizantin. În interior, se află o capodoperă a sculpturii româneşti în lemn, catapeteasma făcută din lemn de tei. Pictura bizantină din interior a fost executată la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. În incinta mânăstirii poate fi vizitat şi un muzeu bisericesc.

Schitul Iezer

Situat la nord de satul Cheia, în apropierea staţiunii Băile Olăneşti, Iezer este unul dintre cele mai izolate schituri din România. Primii ctitori ai lăcaşului au fost Radu cel Mare şi fiul său, Mircea cel Bătrân. Schitul degradat în timp a fost refăcut, în 1559. După acest moment, aici s-au stabilit peste 300 de călugări.
Biserica pe care o vedem astăzi a fost ridicată, pe la începutul secolului al XVIII-lea, de episcopul Ilarion şi schimonahul Antonie. Acesta din urmă a fost un negustor care, ajuns la vârsta de 64 de ani, a decis să îşi înceapă viaţa monahală.
Acum, la schit, trăieşte o obşte de măicuţe, care au grijă exemplar de toate corpurile şi de grădina schitului.

Mănăstirea Tismana

manastirea-tismana-(56)
Lăcaşul se află la aproximativ 30 de kilometri de Târgu Jiu. Grigore Alexandrescu a numit-o “cea mai veche şi mai măreaţă dintre mânăstirile de peste Olt), iar George Coşbuc a socotit-o un “măreţ cuib al Basarabilor”, pentru ca Alexandru Vlahuţă să o socotească “o lume de închipuiri, de basme”.

Lăcaşul a fost ctitorit în secolul al XIV-lea, cu sprijinul domnitorilor Radu I, Dan I şi Mircea cel Bătrân. Mânăstirea se află pe un vârf de stâncă, iar în imediata apropiere să află o cascadă înaltă de 40 de metri. Celebrul călător – diaconul Paul de Alep, împreună cu Patriarhul Macarie al Antiohiei au vizitat mănăstirea Tismana în iulie 1657 şi menţionează în cartea sa, scrisă în limba arabă, „Note de călătorie”, printre altele: „… într-adevăr, ea nu mai are seamăn nici în această ţară, nici în alta, prin frumuseţea locului şi a aşezării, prin mulţimea apelor sale şi întărirea pe care o are, ajutată şi de ocrotirea zidurilor sale înconjurătoare”.

Mănăstirea Lainici

Lăcaşul se află la 32 de kilometri de Târgu Jiu şi la 25 de kilometri de Petroşani, pe Defileul Jiului, fiind una dintre cele mai mari mânăstiri de călugări din România.
Schitul ridicat aici a fost distrus în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, din ordinul împărătesei Mariei Tereza. Schitul a fost distrus deşi nu se afla pe teritoriul austro-ungar, fiind la câţiva kilometri de graniţă. Schitul a fost refăcut la începutul secolului al XIX-lea de un grup de boieri olteni.

Mănăstirea Cozia


Este o ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, ridicată pe malul râului Olt în secolul al XIV-lea. Unele picturi datează tocmai de la finalul acelui secol. Ansamblul Cozia este considerat monument istoric şi a beneficiat de mai multe renovări de-a lungul timpului. Ultima s-a produs chiar în perioada comunistă, între 1958 şi 1959, la intervenţia patriarhului de atunci, Justinian Marina.
O perioadă neplăcută din istoria mânăstirii este cea dintre 1879 şi 1893. Atunci, autorităţile au transformat-o în puşcărie. Decizia a fost blamată de Mihai Eminescu într-un articol cu ton extrem de acid publicat în ziarul Timpul.

Mănăstirea dintr-un lemn

Aflată la circa 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, mănăstirea a fost ridicată în secolul XVI, din lemnul obţinut de la un singur stejar. Bisericuţa din lemn este lucrată din bârne groase, încheiate în coadă de rândunică.

Sursa ro.stiri.yahoo.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here