Mănăstirea Dintr-un Lemn

0
340

Mănăstirea Dintr-un Lemn, potrivit unei vechi tradiţii locale, a fost construită din trunchiul unui singur stejar secular, în primele decenii ale secolului al XVI-lea. De aici isi poarta numele “Dintr-un Lemn”. Este situată, pe Valea Otasaului, în comună Frânceşti.

Descriere Mănăstirea Dintr-un Lemn

Însemnările călătorului pe meleagurile Ţărilor Romane, Diaconul Arab Creştin Paul de Alep, sunt cele mai vechi mărturii despre apariţia mănăstirii, acesta a susţinut că un călugăr a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului, icoana ce se păstrează şi azi în biserică de piatră a mănăstirii.

manastirea-dintrun-lemnO altă mărturie scrisă, este cea a mitropolitului Neofit Cretanul, existenţa de la 29 iulie 1745, care spune că “un cioban cu numele de Radu, în timpul domniei lui Alexandru Voda (1568-1577) a visat Icoana Maicii Domnului, despre care aminteşte Paul de Alep şi tăind stejarul în care a fost găsită icoană, a făcut din lemnul ei o bisericuţă”.

Cea mai importantă mărturie scrisă este a lui Matei Basarab din 27 noiembrie 1640 la ridicarea bisericii din piatră. Această notă că a zidit mănăstirea “de isnoava de’ntemei”, înşirând mănăstirile pe care le-a întemeiat.

Pisania bisericii de piatră, datează din 1715.

Pomelnicul mănăstirii din 1804 făcut după cel din 1715, confirma că documentul din 1640 a lui Matei Basarab este real şi că biserica de zid este construită de acesta. Dar însemnările lui Paul de Alep care a vizitat mănăstirea la 20 de ani după inaugurare, spun cu totul altceva. El afirmă că ctitor al aşezământului este un boier contemporan cu Matei Basarab şi văr cu acesta, Preda Brancoveanu. El a fost mare spătar, mare culcer, mare vornic, viitor ban. Adevărul ar putea fi undeva la mijloc. Faptul că cei doi sunt rude apropiate, ar fi putut contribui împreună la construcţia bisericii. Acest lucru e cofirmat de tabloul ctitorilor din pronausul bisericii din zid. Chiar şi linia construcţiei este tipică epocii în care a trăit Matei Basarab.

Mănăstirea Dintr-un LemnPoetul Grigore Alexandrescu afirma “Certe sunt însă existenţa şi astăzi a stejarilor seculari şi a Icoanei Maicii Domnului, icoana de dimensiuni impresionante, 1,5m înălţime şi 1m lăţime. Acestea sunt probe incontenstabile în definirea adevărului din legende”. Adevărul este oglindit, deasemeni, şi de existenţă materială a bisericuţei din lemn de stejar, din bârne.

Părerile sunt împărţite şi despre când şi unde a fost pictată icoana de la Mănăstirea Dintr-un Lemn.

Profesorul Andrei Grabor de la Universitatea din Strasbourg, spunea că ar fi fost pictată în secolul IV la mănăstirea Theothokos din Grecia după modelul aparţinând apostolului Luca, cel care a pictat prima oară pe Fecioara Maria. Profesorul I. D. Ştefănescu nu împărtăşeşte ideea lui Andrei Grabor. El afirma că icoana ar fi fost pictată la Bizanţ sau la Muntele Athos. S-a folosit un model mai vechi de pe la jumătatea secolului XVI; se pare că este ipoteza cea mai plauzibilă. Modul cum a ajuns pe aceste meleaguri nu este cunoscut.

După o restaurare importanta făcută de către Ministerul Aerului şi Marinei, restaurare făcută între anii 1938-1940, sfântul locaş devine simbolic loc de închinăciune şi rugă pentru aviatori şi marinari.

Sursa: turismland.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here