Mănăstirea Dragomirna, printre câştigătorii Premiului UE 2014 pentru patrimoniu cultural

0
99

Untitled_Panorama3Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat, joi, cei 27 de câştigători ai Premiului Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniu cultural, printre care se află şi Biserica Dragomirna, din nordul Moldovei, se arată într-un comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, Biserica Dragomirna a câştigat la prima categorie, consevare, pentru păstrarea frescelor din secolul XVII.

Cele 27 de proiecte câştigătoare au fost alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de ţări. Proiectele au fost alese în funcţie de “realizările remarcabile” în patru domenii: conservare, cercetare, contribuţii exemplare şi educaţie, formare şi sensibilizarea publicului.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 5 mai, la Burgtheater din Viena, sub patronajul preşedintelui Austriei, Heinz Fischer. Din cei 27 de câştigători anunţaţi joi, şase vor primi Marele Premiu şi vor fi recompensaţi cu câte 10.000 de euro fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, în urma votului online care va fi organizat de Europa Nostra.

Premiile sunt susţinute prin programul UE “Cultura”, care a investit aproape 40 de milioane de euro în cofinanţarea proiectelor de patrimoniu între 2007 şi 2013. Noul program “Europa Creativă”, cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro pentru următorii şapte ani, va continua să sprijine proiectele de cooperare transnaţională în domeniul patrimoniului, precizează Comisia Europeană.

Europa Nostra – Vocea patrimoniului cultural din Europa este o mişcare cetăţenească importantă, care promovează păstrarea patrimoniului cultural şi natural european. Preşedintele asociaţiei este tenorul Placido Domingo, transmite Mediafax.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here