29 septembrie – ziua de naştere a Părintelui Arsenie Boca

0
559

Mii de oameni sunt aşteptaţi duminică la mănăstirea Prislop, unde este îmormântat duhovnicul Arsenie Boca, fost stareţ al mânăstirii din Ţara Haţegului şi una dintre cele mai iubite personalităţi ale ortodoxiei româneşti.

În această duminică, Prislopul va fi în sărbătoare. Se împlinesc 103 ani de la naşterea părintelui de numele căruia mănăstirea este strâns legată.

mormantul arsenie boca mănăstirea PrislopArsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910 în comuna hunedorană Vaţa de Sus.

A slujit la mănăstirea Prislop şi la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi a fost unul dintre martirii închisorilor din regimul comunist. După moartea sa, în 1989, Mănăstirea Prislop, a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din toate zonele ţării. Nu sunt puţini cei care cred că venind să se roage la mormântul duhovnicului sunt ajutaţi pe plan spriritual.

Sărbătoare va fi duminică şi la casa din munţi unde se spune că s-a născut cel care a fost părintele Arsenia Boca. Vatra părintească a duhovnicului a rămas mai puţin cunoscută pelerinilor care ajung, de obicei, la Prislop. Se află tocmai în cealaltă parte a judeţului Hunedoara; este la capătul unui drum ce urcă în munţii Bradului, din satul hunedorean Vaţa de Sus. Pentru localnici, căsuţa părintelui Arsenie Boca, este unul dintre cele mai iubite locuri. In ziua naşterii lui, aici au loc slujbe religioase.

Veche de mai bine de un secol, o căsuţă din lemn şi chirpici ascunsă pe vârful unui munte e considerată de localnicii din împrejurimile Bradului un colţ de Rai. Aici s-ar fi născut în 1910 părintele Arsenie Boca, cel supranumit „sfântul Ardealului“.

Mănăstirea Prislop se confundă cu numele părintelui Arsenie Boca.

El este una dintre cele mai iubite figuri ale ortodoxiei româneşti. În anii 1950, părintele a fost stareţ al Mănăstirii Prislop, într-o vreme în care calvarul persecuţiilor din regimul comunist începea să se răsfrângă asupra lui. Un reportaj plin de mistic şi profunzime în cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” – ”125 de locuri pentru care iubim România”.

Sursa text: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here