Mânăstirea Sâmbăta de Sus

0
108

sambataMânăstirea Sâmbăta de Sus, situată la poalele munţilor Făgăraş, este locul care ne îndeamnă la rugăciune şi reculere sufletească. Istoria ne spune că, Preda Brâncoveanu, construieşte pe locul unde este aşezată mânăstirea o bisericuţă de lemn. Nepotul său, Sfântul Martir şi Binecredinciosul Voievod Constantin Brâncoveanu, continuă lucrarea începută şi reconstruieşte biserica din piatră. Din nefericire, biserica este distrusă aproape în totalitate, de soldaţii habsburgi, odată cu intrarea Transilvaniei sub protectoratul Austriei. Deşi au existat numeroase tentative de reconstrucţie, biserica rămâne în ruină, mai bine de un secol. Restaurarea bisericii, respectând stilul arhitectural brâncovenesc şi construcţia noului ansamblu mânăstiresc începe cu refacerea acoperişurilor, a clopotniţei şi împrejmuirea terenului. Este construită o poartă impunătoare de stejar cu motive brâncoveneşti şi neobizantine. Fântâna Izvorul Tămăduiri, cel mai vechi obiectiv aflat în curtea mânăstirii este protejată astăzi de un baldachin de stejar. Atestată din sec. al XVI-lea, în jurul acesteia circulă o serie de legende şi întâmplări miraculoase, pe care le puteţi afla de la oamenii locului.

Muzeul mânăstirii deţine una dintre cele mai bogate colecţii de picturi vechi pe sticlă, aparținând secolelor XVIII și XIX, sculpturi în lemn în stilul brâncovenesc, o colecţie de veşminte liturgice şi o colecție unică de cărți şi manuscrise vechi. De asemenea tot aici puteţi vedea o colecţie numismatică şi de medalii şi una de artă etnografică şi populară.

Sâmbăta de Sus este destinaţia ideală pentru credincioşi, oferindu-le linişte şi întărire sufletească, pentru cei interesaţi de istoria medievală dar şi pentru iubitorii de natură, cu un cadru natural mirific, un colţ de rai pe-un picior de plai.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here