Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul – Giurgiu

0
609
Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul a luat fiinţă la 1 noiembrie 2008 pe ruinele unei foste unităţi militare a Poliţiei de Frontieră Giurgiu. Este situată la marginea localităţii Slobozia, comună aflată la doar câţiva paşi de Dunăre.

Mănăstirea Sfântul Ioan RusulCrescut în obştea Schitului Darvari din Bucureşti, cu binecuvântarea P.S. Dr. Ambrozie Meleaca, Episcopul Giurgiului, protosinghelul Macarie Sotarca, stareţul Mănăstirii Sfântul Ioan Rusul a purces la demararea, în data de 20 noiembrie 2008, a primelor lucrări de construcţii ale locaşului monahal. Pe data de 26 decembrie, a anului 2008, a avut loc aici întâia slujbă în paraclisul recent amenajat, la Liturghie participând şi P.S. Dr. Ambrozie unde a avut loc hirotonia întru diacon a Pc. Ciprian Meiu, vieţuitor al mănăstirii.

În aproximativ o lună de zile lucrând cu 6 echipe de meşteri veniţi de la Piatra Neamţ s-a reuşit amenajarea unui paraclis închinat Sfântului Ioan Rusul şi a unui corp de clădire ce are la parter o sală de mese pentru 50 de persoane cu bucătărie iar la etaj 6 chilii fiecare cu baia ei.

Catapeteasma paraclisului sculptată în lemn de stejar este lucrată manual la Piatra Neamţ

Ea este împodobită cu icoane vechi din sec XVIII-lea care au fost transferate de la muzeul Episcopiei şi au aparţinut mănăstirii Căscioarele situată pe malul drept al Argeşului, pe drumul ce coboară de la Târgovişte la Giurgiu, în satul cu acelaşi nume. Pe pereţii vopsiţi în alb impresionează în mod deosebit două icoane împărăteşti primite de la Mănăstirea amintită mai sus.

În ziua de 29 august 2008 când Biserica Ortodoxă prăznuia Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, P.S.Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului asistând la Sfânta Liturghie săvârşită în biserica “Sfântul Ioan Rusul” din Insula Evvia-Grecia, avea să primească în dar din partea gazdelor o icoană din argint a Sfântului Ioan Rusul precum şi o părticică din moaştele sfântului.

Moaştele au fost dăruite, mai apoi, de către Preasfinţia Sa, nou înfiinţatei Mănăstiri “Sf. Ioan Rusul” din Giurgiu. Mănăstirea mai are de asemenea părticele din moaştele Sfinţilor: Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Siluan Athonitul, Sf. Ierarh Elefterie, Sf. Macarie de la Pecerska, Sf. Ierarh Haralambie, Sf. Gherasim de la Iordan, Sf. Policarp al Smirnei, Sf. Mare Muceniţă Ecaterina, părticele de la mulţi alţi sfinţi.

Mănăstirea este prima din ţară construită în cinstea Sfântului Ioan Rusul.

Fiind soldat, Sfântul şi-a ales ca locaş, iată, o fostă unitate militară, sălăşluindu-se între ostaşii lui Hristos care sunt monahii.

În prezent în acest aşezământ monahal vieţuiesc 4 monahi şi sunt semne că obştea va creşte. Zona este foarte săracă, atât din punct de vedere material, dar mai ales spiritual, fiind vitregită de-a lungul vremii mai ales prin absenţa mănăstirilor.

Sursa: ” Sfântul Ioan Rusul, ales mărturisitor a lui Hristos, grabnic ajutător şi făcător de minuni”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here