Mănăstirea Tazlău – Ctitoria lui Ștefan cel Mare

1
228

Mănăstirea TazlăuMănăstirea Tazlău este situată la poalele Măgurii Tazlăului, la 36 km sud de Municipiul Piatra Neamț în Comuna Tazlău. A fost ctitorită in anul 1497 de Ștefan cel Mare pe locul unei Biserici de lemn construită de către Alexandru cel Bun.

Mănăstirea poartă hramul “Nașterea Maicii Domnului” şi se sărbătoreşte pe data de 8 septembrie. Este una dintre cele mai monumentale ctitorii la voievodului Ștefan cel Mare.

Mănăstirea Tazlău – Scurt istoric

Prima datare documentară a așezământului monahal de la Tazlău este din 30 octombrie 1458. Atunci, la rugămintea egumenului Eustasie al Mănăstirii Bistriţa (Jud.Neamţ),  Ștefan Mănăstirea Tazlăucel Mare întăreşte hotarele Mănăstirii Tazlău până la Răchitiş.

Ca arhitectură biserica mănăstirii de la Tazlău a fost construită după un plan treflat. Asemeni unei fortărețe, biserica mănăstirii Tazlău a fost înconjurată cu ziduri de piatră, prevăzute cu metereze şi contraforturi la exterior. În anul 1514, biserica a fost prădată de cetele secuiești. Spre sfârșitul secolului al XVII a fost închinată către patriarhiile din Constantinopol şi Ierusalim. A urmat perioada sa de decădere economică şi spirituală.

Citiți și Viața Cuviosului Chiriac de la Tazlău.

Turnul Clopotniță de la intrare a fost construit de către domnitorul Petru Rareș. Pridvorul din pronaus a fost făcut în timpul lui Alexandru Lăpușneanu.

Mănăstirea Tazlău devine parohie

Începând cu anul 1835, odată cu închinarea Mănăstirii Tazlău, de către Constantin Mavrocordat, către Muntele Sinai, aceasta devine parohie.

La mijlocul sec. al XVII-lea, arhimandritul Zaharia, a construit palatul egumenesc lângă clopotnița construită de Petru Rareș. E a întărit astfel apărarea şi paza la cele trei porți. Între anii 1858 – 1859, s-au făcut o serie de reparații la Mănăstirea Tazlău. Acestea au condus la îndepărtarea ctitoriei voievodului Ștefan cel Mare de la forma sa inițială prin adăugarea unor “inovații” constructive. Totodată, a fost refăcută pictura din interiorul bisericii, în vechea zugrăveală predominând culoarea roşie.

6Mănăstirea Tazlău ca urmare a unui incendiu îşi întrerupe viața monahală în anul 1879 până în anul 1894 când locașul a fost refăcut iar biserica devenită parohie, a servit cu prioritate nevoilor satului. Clopotnița care a fost şi ea distrusă de flăcări a fost refăcută în anul 1902, dar într-un stil influenţat de artă rusească. Intrarea în incinta mănăstirii se arcuiește sub turnul-clopotniță, situat la răsărit. În interior se mai păstrează urme ale casei Domnești şi ale fostelor chilii.

Citiți și Acatistul Sfinților Români.

Din anul 1990, biserica Sfântului Voievod Ștefan cel Mare devine din nou mănăstire de monarhi. Este astfel readusă la destinaţia ei iniţială.

Articol editat de Jurnal Spiritual

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here