Mănăstirea Topolniţa, veche mănăstire ortodoxă

0
708

manastirea-topolnitaMănăstirea Topolniţa este o veche mănăstire ortodoxă din Episcopia Severinului şi a Strehaiei. Aşezată pe valea râului Topolniţa, între satele Schitul de Jos şi Schitul de Sus, în comună Izvoru Bârzii, judeţul Mehedinţi, vechea Mănăstire Topolniţa se află la o distanţă de numai 20 de kilometri de municipiul Drobeta Turnu-Severin.

Biserica veche a mănăstirii este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, hram prăznuit în ziua de 29 august, când Biserica face pomenire de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Mănăstirea este însufleţită de o obşte monahală de călugări.

Mănăstirea Topolniţa – scurt istoric

Potrivit tradiţiei locale, Sfântul Nicodim de la Tismana, plecând de la Mănăstirea Vodiţa, spre a căuta un loc pentru ridicarea unei mănăstiri închinate Maicii Domnului, s-a oprit pe valea râului Topolniţa, unde s-a apucat de lucru. Biserică veche a Mănăstirii Topolniţa a fost ctitorită de boierii Craioveşti, în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, zidită de Sfântul Nicodim, ctitorul mănăstirilor Tismana şi Vodiţa.

Se crede că Mănăstirea Topolniţa a fost ctitorită imediat după Mănăstirea Vodiţa, înaintea Mănăstirii Tismana, pe care o termină în anul 1378. Construcţia actualei biserici datează din anul 1646, când voievodul Matei Basarab, descendent al Craioveştilor, a donat ctitoria, aflată într-o stare precară, căpitanului de dorobanţi Lupu Buliga, pentru merite deosebite, în data de 12 februarie 1646.

Noul ctitor va schimba hramul mănăstirii, cel vechi fiind Sfântul Arhanghel Mihail, pus de Sfântul Nicodim în amintirea Mănăstirii Hilandar, din Sfântul Munte Athos, iar cel nou ales fiind Sfântul Ioan Botezătorul.

 topolnita-06-hiCtitorii actualei biserici sunt “Lupu Buliga, vel Căpitan şi soţia sa, jupâneasa Stanca”. Mormintele lor se găsesc pe partea dreaptă, în pronaosul bisericii. Inscripţia de pe mormântul căpitanului menţionează că s-a luptat cu cazacii şi cu moldovenii, la Teleajen, pe care i-a învins categoric. În partea stângă a pronaosului se află mormântul Stoichiţei, fiica lui Buliga, trecută la cele veşnice în iarna anului 1653.

După anul 1864, în urma secularizării averilor mănăstireşti, Schitul Topolniţa a fot părăsit, iar chiliile construite în anul 1640 au fost distruse.

În anul 1912, Comisia Monumentelor Istorice face reparaţii parţiale şi reconstruieşte trei chilii, iar în anul 1930, Episcopia Râmnicului şi Noului Severin reînfiinţează viaţa monahală în vechiul schit. În anul 1943, la conducerea schitului, a fost numit stareţ părintele Graţian, care, în anul 1948, a sculptat singur tot mobilierul din biserică.

 Între zidurile Schitului Topolniţa, Ghiţă Cutui Olteanul şi Simion Mehedinţeanul, căpitan din oastea de panduri ai lui Tudor Vladimirescu, şi-au asigurat un loc de refugiu şi de rezistenţă. Faptul acesta este consemnat pe o placă memorială, aflată la intrarea în mănăstire, pe zidul clopotniţei. Încă şi astăzi, mănăstirea se prezintă cu un turn de strajă şi ziduri înconjurătoare.

Ansamblul monahal de la Topolniţa cuprinde biserica cea veche, închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, turnul clopotniţă, stăreţia, chiliile şi biserica din lemn, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

TopolnitaBiserica veche este construită în stil bizantin, în formă de cruce greacă, zidită din piatră şi cărămidă. Intrarea în biserică se face printr-o uşă dublă, fixată într-un portal de piatră având dăltuită, în partea superioară, o pisanie. Biserica, zidită în anul 1646, a fost pictată în anul 1673, în frescă bizantină, de zugravii Grigore “Grecul” şi Dima “Românul”. Remarcabilă este fresca “Judecata de Apoi”, zugrăvită pe faţada exterioară a peretelui vestic.

În exteriorul bisericii vechi, în curte, se află un grup de clădiri ce aparţin vechiului schit şi reprezintă câteva chilii, o bucătărie şi stăreţia. Tot ansamblul este înconjurat cu ziduri groase, din piatră. Biserică din lemn a fost construită iniţial în satul Spineni, comună Băleşti, judeţul Gorj, în anul 1832, iar mai apoi a fost strămutată şi asamblată, după 160 de ani, între anii 1992-1993, lângă Mănăstirea Topolniţa. Odată cu strămutarea acesteia, biserica de lemn a fost închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Sursa crestinortodox.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here