Mănăstirile păstrează sacralitatea unui neam

0
92

5_72543000Baze teologice! Citește cărți. Acum ai ocazie. și ce trebuie să știi dogme despre Sfânta Treime, dacă tu nu ești smerit înaintea  Sfintei Treime!

Dragii mei, am spus de atâtea ori fără jenă și fără să mai încerc să mă repet că, dacă ar fi cu putință să-i întreb pe cei de sus: „Ce va costat de a-ți ajuns la atâta fericire, de a-ți dobândit mântuirea?”. Ăsta-i răspunsul: „Timp puțin, dar petrecut bine! Asta am făcut pe pământ!”. Ce vreți mai mult decât mânăstirea? Nu pierdeți vremea cu gândul că „Am să fac, am să văd…”

Căsătoria este îngăduită de Dumnezeu, e binecuvântată de Dumnezeu, dar este legată de viața de familie, de gospodărie, de copii. Și dacă te căsătorești și-ți vin dorurile tale de mânăstire, dorul de zbor, ce folos de aripi dacă piciorul este legat?

Cu cât înaintezi către un munte, cu atât îl vezi mai mare. Și atunci te vezi tu mai mic. Numai că am găsit nevoia și metoda să chem eu muntele la vale, adică Dumnezeu să vină la tine, dacă dorești și dacă te smerești. Poți să stai și să-ți lași barbă, că nu vine muntele la tine. Cine poate crede că este desăvârșit? Cine? Însă, ceea ce pot spune e că sunt om sincer; doresc sincer să mă mântuiesc. Toate problemele pe care le fac, le fac cu scopul mântuirii.

Spun adeseori la spovedit, unora: „Să știi că mă întâlnesc cu dumneata la Judecata de apoi și atunci n-o să-ți pară rău că n-ai spus tot? Că eu voi fi de față și atunci nu te mai iert. Atunci te condamn și eu. Pentru că ai putut să spui cu o vorbă, să te scap, și eu te dezlegam, nu-ți zicea nimeni nimic. Te scoteam din adânc de ape  și nu te mai certam că de ce ești ud. Bine că te-am scos din ape!”

Trebuie să știți, frații mei, că nu se poate face nimic fără jertfă. Oriunde ai fi, în căsnicie, în viața monahală, fără jertfă nu se poate.

Iar din punctul ăsta de vedere, al jertfei trupești, este mult mai ușor în mânăstire, decât în lume. Că muncești de te răzbești acolo, și, în sfârșit o duci până când? Până când s-or face nepoții tăi bătrâni!

„Ne vorbește Părintele Arsenie” Vol. 2

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here