Mantia care face obiectele invizibile a devenit o realitate. E din aur!

0
187

Light reflects off the cloak as if it were reflecting off a flat mirror in this 3D illustration of a metasurface skin cloak made from an ultrathin layer of nanoantennasO mantie ultrasubţire confecţionată din piese dreptunghiulare microscopice din aur care face ca se ascunde sub ea să devină invizibil, a fost testată cu succes de o echipă de oamenii de ştiinţă americani, informează revista Science.

Mantia din aur ia forma obiectelor, acestea putând deveni nedetectabile de ochiul uman în lumina obişnuită, undele luminoase sunt deviate, nefiind absorbite de suprafaţa mantiei.

În experimentele efectuate până acum cercetătorii au lucrat cu obiecte mici, dar spun că tehnologia poate fi îmbunătăţită pentru a funcţiona şi în cazul unor obiecte mai mari, cu aplicabilitate în domeniul militar şi nu numai. Perfecţionarea acestei tehnologii ar putea dura între cinci şi zece ani pentru a putea a avea aplicabilitate practică.

80 de nanometri grosime

Mantia, de 80 de nanometri grosime, a fost înfăşurată în jurul unui obiect tridimensional cu suprafaţă neregulată.  Aceasta a reuşit să redirecţioneze undele luminoase în aşa fel încât să nu poată fi percepute de ochiul uman.

“Nu întrevedem piedici majore, dar mai este nevoie de muncă”, a declarat Xiang Zhang de la Universitatea Berkley.

Metamateriale fac lucrurile invizibile

Tehnologia presupune folosirea aşa-numitelor metamateriale,  cu proprietăţi care nu sunt prezente în natură.Suprafeţele lor prezintă caracteristici mult mai mici decât lungimea unei unde luminoase şi reuşesc să redirecţioneze undele de lumină astfel încât obiectul pe care-l acoperă să devină invizibil pentru ochiul uman.

“Faptul că putem face o suprafaţă curbată să apară plată înseamnă că o putem face să pară orice altceva. De asemenea, putem face o suprafaţă plată să apară curbată”, a declarat profesorul Xingjie Ni, specialist în inginerie electrică la Universitatea din Pennsylvania, coordonatorul principal al studiului.

Aplicații neconvenționale

Expertul a explicat că tehnologia ar putea fi folosită pentru operaţiuni militare în care vehiculele sau aeronavele sau chiar soldaţii pot deveni “invizibili”.

Există însă şi o arie de aplicabilitate neconvenţională, cum ar fi crearea de măşti faciale pentru ascunderea ridurilor sau acneei sau de obiecte vestimentare pentru mascarea defectelor corporale.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here