Manuela Prajea, singurul profesor din România nominalizat la Nobelul pentru educație

0
368

Suzy-Manuela-Prajea-680x360Profesoara de matematică Manuela Prajea, directoarea Colegiului Naţional „Traian” din Drobeta Turnu-Severin, a fost inclusă în lista primilor 50 de candidaţi pentru premiul „Global Teacher” 2016.

Pe lista celor 50 de nominalizați, Manuela Prajea este singurul profesor din România. Cunoscut în general ca “premiul Nobel pentru profesori”, premiul de un milion de doalari este cel mai mare de acest tip decernat unui profesor excepţional, care aduce o contribuţie semnificativă la dezvoltarea profesiei de dascăl.

Profesoara romăncă este caracterizată, în comunicatul de presă, de Fundației Varkey, fundația care oferă premiu, ca un profesor de succes, un model pentru elevi și dascăli.

“Suzy Manuela Prajea a fost un copil minune în domeniul matematicii; în clasa a 8-a, ea a câştigat Olimpiada Județeană de Matematică cu punctajul maxim. Şi-a continuat cariera în domeniu şi a continuat să pregătească zeci de elevi pentru a excela în matematică şi a-i călca pe urme, câştigând concursuri de profil. Pe parcursul ultimilor 25 de ani, ea a adus comunităţii sale 64 de premii internaţionale, 133 de premii naţionale şi peste 430 de premii judeţene. În afara faptului că a oferit pregătire suplimentară celor mai buni dintre elevii săi în domeniul matematicii, ea este un profesor de succes prin faptul că își face elevii să înţeleagă impactul şi relevanţa matematicii în lumea reală. Se concentrează pe rezolvarea creativă a problemelor şi pe aplicaţiile practice ale acestora, mai degrabă decât pe tehnicile tradiţionale de învăţare şi repetare a unor concepte teoretice. Suzy şi-a făcut cunoscută abordarea profesorală contribuind la peste 40 de manuale şi fiind membră a Consiliului Naţional pentru Învăţământ”, precizează Fundația Varkey.

“Este vorba de competiţia mondială pentru profesori, o competiţie care celebrează succesul cadrelor didactice în întreaga lume. Am participat la această competiţie anul acesta alături de mii de participanţi din peste 128 de ţări şi am fost selectată printre primii 50 de finalişti, ca urmare a activităţii mele depuse şi probate în cadrul competiţiei. Premiul final este de 1 milion de dolari, pe care am declarat că vreau să-l donez Colegiului Naţional Traian”, spune doamna profesoară Manuela Prajea.

“Am ales să donez această sumă pentru că vreau să arăt că în România se întâmplă lucruri bune şi există şi oameni devotaţi care realizează mult voluntariat şi până la urmă contează fericirea pe care o ai atunci când faci un lucru bun şi când ajuţi comunitatea”, mai spune directorul colegiului din Drobeta Turnu-Severin.

Selecția a fost realizată din peste 8.000 de nominalizări din 148 de țări. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul Forumului Global pentru Educaţie şi Aptitudini din Dubai, din luna martie 2016.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here