Manuscris din 1942 despre ştiinţa calculatoarelor de Alan Turing, scos la licitaţie

0
166

p00v2b0bUn caiet cu însemnări despre matematică şi ştiinţa calculatoarelor, care a aparţinut celebrului matematician britanic Alan Turing, cel care a reuşit spargerea codului de mesaje cifrate ale Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, va fi vândut la licitaţie, la 13 aprilie, la New York, a anunţat săptămâna aceasta casa Bonhams, scrie Reuters.

Casa de licitaţii estimează ca manuscrisul de 56 de pagini va fi vândut pe o sumă ce va cuprinde cel puţin şapte cifre, o parte dintre fonduri urmând să fie donate pentru acţiuni de binefacere, relatează Agerpres.

Manuscrisul, ce datează din 1942, nu a fost până acum prezentat în public şi consemnează o parte din munca lui Turing privind bazele ştiinţei calculatoarelor cu ajutorul matematicii.

“Acest manuscris datează din perioada în care Turing era implicat în misiunea crucială de spargere a codului Enigma”, a declarat Cassandra Hatton, specialist în cărţi şi manuscrise rare în cadrul Bonhams.

Conţinutul însemnărilor de matematică oferă o incursiune extraordinară în modul de lucru al uneia dintre cei mai inteligente minţi ale secolului XX, a adăugat Hatton.

Alan Turing nu a fost recompensat pentru munca depusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a sinucis în 1954, în timp ce se afla în plin tratament hormonal după ce fusese acuzat de homosexualitate, considerată atunci o infracţiune de sistemul juridic britanic. A fost graţiat postum şase decenii mai târziu.

Turing a lăsat caietul de însemnări prietenului său Robin Gandy, care a făcut propriile notări pe înscrierile lui Turing. Gandy a păstrat ascuns caietul până când a murit.

Povestea matematicianului Alan Turing şi spargerea codului Enigma este redată în pelicula “The Imitation Game”, nominalizată la Oscar, cu Benedict Cumberbatch în rolul matematicianului.

“Impactul său asupra vieţilor noastre de zi cu zi este enorm, iar şansa de a deţine un manuscris care a fost scris de Turing este un lucru palpitant”, a declarat Benedict Cumberbatch, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul matematicianului Alan Turing. Cumberbatch l-a descris pe Alan Turing drept o figură de referinţă pentru comunitatea homosexuală într-o perioadă marcată de intoleranţă.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here